hacksawridgebd

HACKSAW RIDGE
Australia / Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Mel Gibson
Käsikirjoitus: Robert Schenkkan, Andrew Knight
Tuotanto: David Permut, Bill Mechanic, Brian Oliver, ym.
Pääosissa: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey

2 tuntia 19 minuuttia

60-vuotias Mel Gibson teki näyttävän paluun ohjaajaksi kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen Hacksaw Ridge – aseettomalla sotilaalla, tositapahtumiin pohjautuvalla toisen maailmansodan ajan draamalla. Kuudella Oscar-ehdokkuudella, myös parhaan ohjauksen ja elokuvan ehdokkuuksin, huomioitu elokuva osoittaa Gibsonin olevan edelleen pätevä filmintekijä, vaikkei teos hänen parhaimpansa olekaan.

Robert Schenkkanin (Hiljainen amerikkalainen) ja Andrew Knightin (Kaivonkatsoja) käsikirjoittama elokuva kertoo lääkintämies Desmond Dossista, ensimmäisestä Yhdysvaltain armeijan korkeimman kunniamitalin saaneesta aseistakieltäytyjästä. Elokuva alkaa Desmondin (Andrew Garfield) lapsuuden käänteentekevistä tapahtumista ja etenee nopeasti miehen varhaiseen aikuisikään. Vahvasti uskovainen Desmond vastustaa väkivaltaa kaikissa sen muodoissa, koska oli itse nuorena vahingossa tappaa veljensä ja on lisäksi elänyt väkivaltaisen alkoholisti-isän (Hugo Weaving) terrorisoimassa perhehelvetissä.

Ensimmäisen maailmansodan rintamalla kokenut isä vastustaa poikiensa päätöstä värväytyä armeijaan Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeen. Toinen pojista lähtee tavalliseksi rivisotilaaksi, mutta Desmond haluaa lääkintämieheksi pelastaakseen henkiä muiden riistäessä niitä. Sairaanhoitajan (Teresa Palmer) kanssa juuri seurustelun aloittanut Desmond saa kuitenkin heti alussa huomata, etteivät armeijan upseerit (Vince Vaughn ja Sam Worthington) arvosta hänen vakaumustaan. Sen jälkeen sitä eivät arvosta alokastoveritkaan.

Hacksaw Ridgen tarina on hyvin amerikkalaishenkinen ja sellainen naiivin humaaninen kertomus, jollaisista Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsenet pitävät. Gibson ja käsikirjoittajat ovat kuitenkin käsitelleet myös Desmondin valinnan varjopuolia: kun poika pääsee rintamalle keskelle tykistökeskitystä ja verisiä kuolemia, hän on yksin ja vailla minkäänlaista turvaa pimeyden turvin vaeltavia japanilaisia vastaan. Desmondin päätös kuitenkin pitää ja usko kestää.

Pääosin australialaisin voimin tuotetun Hacksaw Ridgen budjetti oli vaatimaton, mutta ei se lopputuloksessa näy: rahat on osattu käyttää hyvin ja sijoittaa oikeisiin kohteisiin. Desmondia ja hänen nuorta vaimoaan näyttelevät Garfield ja Palmer sopivat rooleihinsa hyvin jo ikänsä puolestakin. Upseerien rooleihin valitut Vaughn ja Worthington ovat kaikkea muuta kuin arvostettuja karaktäärinäyttelijöitä, mutta hekin suoriutuvat tehtävistään hyvin, eritoten Vaughn. Vakavaa on kuitenkin helpompi näytellä kuin olla hauska.

Kuvaaja Simon Dugganin ja Gibsonin näkemys sodasta visuaalisessa mielessä on melko yksisävyinen, eikä elokuvaa katsellessa sitä voi missään kohtaa edes vahingossa luulla filmille kuvatuksi. Muovisen näköisen elokuvan kuvakerronta on kuitenkin muuten täydellisen sujuvaa ja veriset taistelukohtaukset on kuvattu vaikuttavasti. Elokuva onkin ehdottomasti parhaimmillaan kuvatessaan taistelutantereen tapahtumia. Näissä jaksoissa Gibson tekee uransa parasta jälkeä yhdistellen näyttäviä räjähdyksiä, piinaavaa jännitystä ja karua kuvausta sodasta. Kotimaassa tapahtuvat taistelut oikeudesta ja kunniasta sen sijaan menevät korniudenkin puolelle.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Lisämateriaalia ei ole.


BLU-RAY-JULKAISU:

  Julkaisija: Future Film, 2017
  Tekstitys: Suomi, ruotsi, norja
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat