huntforthewilderpeoplebd

HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
Uusi-Seelanti 2016

Ohjaus: Taika Waititi
Käsikirjoitus: Taika Waititi
Tuotanto: Taika Waititi, Matt Noonan, Carthew Neal, Leanne Saunders
Pääosissa: Sam Neill, Julian Dennison, Rachel House

1 tunti 41 minuuttia

Uusiseelantilaisen Barry Crumpin (1935–1996) omaelämäkerralliseen romaaniin pohjautuvasta Hunt for the Wilderpeoplesta tuli Uuden-Seelannin katsotuin kotimainen elokuva ja suuri kansainvälinen arvostelumenestys. Taika Waititin ohjaustyö ei kuitenkaan päässyt Suomessa teatterilevitykseen, mutta on nyt saatavilla DVD- ja Blu-ray-tallenteina.

Waititin itsensä käsikirjoittama elokuva sijoittuu nykypäivään Uuden-Seelannin vehreälle syrjäseudulle lähelle kukkuloita ja suuria metsiä. Lastensuojeluviranomainen Paula (Rachel House) ja poliisikonstaapeli Andy (Oscar Knightley) tuovat kaksitoistavuotiaan Rickyn (Julian Dennison) uusien sijaisvanhempiensa luokse. Ricky on lyhyen elämänsä aikana ottanut iskuja vastaan: isäänsä hän ei koskaan tuntenut, äiti hylkäsi pojan heti ja sittemmin poika on alkanut suistua kohti nuorisorikollisuutta.

Uudet kasvattivanhemmat, Bella (Rima Te Wiata) ja Hector (Sam Neill), saavat nopeasti Rickystä esille inhimisillemmän, rakkautta ja onnellisuutta kaipaavan puolen. Hector, hiljainen metsien kasvatti, ei tosin ole erityisen innoissaan pojasta, mutta saa tästä tahtomattaankin uuden kaverin. Sitten käy kalpaten: Bella kuolee. Lastensuojeluviranomaiset ovat tulossa hakemaan Rickyn takaisin, mutta poika karkaa metsään. Hector lähtee hakemaan Rickyä, mutta paluun sijaan he jatkavatkin pakomatkaa, jonka syyt media ymmärtää väärin (ja syystäkin).

Ennen Hunt for the Wilderpeoplea kahdessa elokuvassa näytellyt Julian Dennison on taitava ja omalaatuinen lapsinäyttelijä. Dennison ja kokenut Sam Neill luovat hienosti toimivan kaksikon, vaikkakin Neill karismallaan ja kokemuksellaan varastaa monet kohtaukset. Hectorin rooli on Neillin nelikymmenvuotisen elokuvauran parhaimpia.

Ohjaajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä kotimaassaan hyvin tunnettu Taika Waititi saavutti kansainvälistä menestystä Eagle vs. Shark -komediallaan (2007), mutta vasta erinomainen vampyyrikomedia What We Do in the Shadows (2014) teki hänestä maailmankuulun – tosin vain tietyissä piireissä. Hunt for the Wilderpeople on What We Do in the Shadowsin tapaan (kotimaansa ulkopuolella) pienen yleisön elokuva, mutta epäilemättä molemmat ja varsinkin tuoreempi työ tulevat vuosien saatossa saamaan huomattavan yleisön eri esityskanavien kautta.

Hunt for the Wilderpeople on Waititin edellisten töiden tapaan huumoriltaan omalaatuinen, mutta helposti lähestyttävä. Vitsejä revitään väärinkäsityksistä, oudoista ihmisistä ja eri sukupolvien kohtaamisesta, kun taas syvällisempää tarinaa on tarjolla isättömän pojan ja lapsettoman miehen välisen ystävyyden kuvauksessa. Nuoren pojan kasvutarinassa pääosassa ovat kuitenkin huumori ja eritoten hyväntuulisuus, mitä elokuva on pullollaan. Hyväntuulisuus ja miellyttävän kevyt tunnelma olivat ominaisia hyville studiokauden Hollywood-komedioille, mutta nykyelokuvassa Hunt for the Wilderpeoplen kaltainen atmosfääri on erittäin harvinainen. Juuri se tunnelma on syy siihen, miksi Hunt for the Wilderpeople ei taatusti jää yhden tai kahden katselukerran elokuvaksi.

Oman merkittävän panoksensa elokuvan tunnelmaan tuo Lachlan Milnen kaunissävyinen kuvausjälki. Waititi ja Milne hyödyntävät komeita ja suuria maisemia, mutta maltillisesti: pääosassa ovat pienet ihmiset.

tahtitahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI:

Lisämateriaalia ei ole.


BLU-RAY-JULKAISU:

  Julkaisija: Universal Sony, 2017
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.39:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Perjantai 21.9.

missaonemilyjuliste peppermintjuliste

crazyrichasiansjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

 tyhjiojuliste olavivirtajuliste valmentajajuliste holmonuorisydanjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909

Katsotuimmat ensi-illat 2018

Päivitetty 25.6.

1. Avengers: Infinity War 224 805
2. Deadpool 2 169 220
3. Black Panther
148 523
4. Supermarsu suomi
140 697
5. Coco  132 936

Katsotuimmat kotimaiset 2018

Päivitetty 25.6.

1. Supermarsu
140 697
2. Veljeni vartija 121 199
3. Varasto 2 94 031
4. Kaikki oikein 74 596
5. Suomen hauskin mies 55 755

ranin

PCA FI 220x150

Nyt elokuvateattereissa

ilosiaaikojamielensapahoittajuliste
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Tiina Lymi
4. viikko

207 456
katsojaa 20.9. mennessä

mm2juliste
Mamma Mia! Here We Go Again
O. Parker
9. viikko

343 289
katsojaa 20.9. mennessä

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Ilmoituksia

Go to top