theautopsyofjanedoebd

THE AUTOPSY OF JANE DOE
Iso-Britannia / Yhdysvallat 2016

Ohjaus: André Øvredal
Käsikirjoitus: Ian Gldberg, Richard Naing
Tuotanto: Fred Berger, Eric Garcia, Ben Pugh, Rory Aitken
Pääosissa: Emile Hirsch, Brian Cox, Ophelia Lovibond

1 tunti 26 minuuttia

Norjalaisen André Øvredalin (Troll Hunter) ensimmäinen englanninkielinen elokuva on erittäin tunnelmarikas ja taitavasti ohjattu kauhujännäri, joka ei käsikirjoituksellaan vakuuta, mutta on erinomainen osoitus Øvredalin ohjaajankyvyistä.

The Autopsy of Jane Doe tapahtuu yhtenä myrskyisenä iltana syrjäisellä ruumishuoneella, jota Tommy (Brian Cox) pyörittää yhdessä poikansa Austinin (Emile Hirsch) kanssa. Austin on aikeissa lähteä tyttöystävänsä (Ophelia Lovibond) kanssa suureen maailmaan, mutta ei ole vielä kertonut asiasta isälleen, joka yhä suree pari vuotta sitten kuollutta vaimoaan. Austin on jo lähdössä elokuviin tyttönsä kanssa, kun sheriffi tuo ruumishuoneelle tuntemattoman nuoren naisen ruumiin. Omakotitalosta muutaman muun kuolleen kanssa löytynyt ruumiissa ei näy ilmiselvää kuolinsyytä, joten Tommy lupaa selvittää sen aamuun mennessä. Austin jää auttamaan isäänsä, mutta illan mittaan molemmat saavat huomata, ettei heidän olisi kummankaan kannattanut jäädä.

Mikäli Ian Goldbergin ja Richard Naingin käsikirjoittaman elokuvan juonesta kertoo yhtään enempää, tulee jo kertoneeksi liikaa. Juoni ei olekaan tämän elokuvan keskipisteessä, vaan  Øvredalin erinomainen suoritus elokuvan ohjaajana. Norjalaismies osaa luoda karmivan jännittävän tunnelman ja pitkittää ahdistavia kohtauksia äärimmilleen tehden yksinkertaisesta kuvista mahdollisimman karmaisevia. Tummasävyinen elokuva on onnistuneesti valaistu; pimeän tapahtumapaikan ei tarvitse tarkoittaa sitä, ettei katsojakaan erota kuvasta mitään. Kauhuelokuvan klassikot ovat kaiken perusteella Øvredalille hyvin tuttuja.

Pelkästään tunnelmaan ja klassiseen kauhuelokuvakerrontaan Øvredal ei kuitenkaan luota. Mukana on myös halpoja säikäytyksiä, jotka tietenkin johtavat toivottuun lopputulokseen, mutta ovat kaikkea muuta kuin kauhua, jännitystä tai minkäänlainen osoitus elokuvantekijöiden kyvyistä. Onneksi näiden rimanalitusten osuus elokuvassa on jätetty minimiin.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU:

  Julkaisija: SF Studios, 2017
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat