uhrilampaatbd

THE SILENCE OF THE LAMBS
Yhdysvallat 1991

Ohjaus: Jonathan Demme
Käsikirjoitus: Ted Tally
Tuotanto: Kenneth Utt, Edward Saxon, Ron Bozman
Pääosissa: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn

1 tunti 58 minuuttia

Thomas Harrisin samannimiseen romaaniin pohjautuva Uhrilampaat on varsinainen outolintu Oscar-palkintojen historiassa. Jonathan Demmen ohjaama ja Ted Tallyn käsikirjoittama elokuva voitti viisi tärkeimpänä pidettyä Oscaria – parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen sekä mies- ja naispääosien pystit – vaikka kyseessä on jännityselokuva ja vieläpä sarjamurhaajatarina.

Harrisin tuohon mennessä vasta kaksiosaiseksi kasvaneesta Hannibal Lecter -romaanisarjasta tehtiin ensimmäinen filmatisointi vuonna 1986. Michael Mannin ohjaama Psykopaatin jäljillä ei kuitenkaan saavuttanut ilmestyessään minkäänlaista yleisönsuosiota, minkä seurauksena Uhrilampaat tuli täysin eri tekijöiltä. Menestyskin oli aivan toista luokkaa.

FBI:n koulutuskeskuksesta alkavassa elokuvassa FBI-agenttikokelas Clarice Starling (Jodie Foster) saa mieluisen tehtävän FBI:n psykologisen osaston johtajalta, Jackilta (Scott Glenn). FBI on neuvoton Illinois’n osavaltiossa riehuvan sarjamurhaajan, Buffalo Billin (Ted Levine), edessä. Virkavallalla ei ole harmainta aavistusta keskenään hyvin samantyyppisiä nuoria naisia murhaavan miehen henkilöllisyydestä.

Jack epäilee, että erään vankilan synkimmässä nurkassa tuomiotaan istuvalla psykiatri Hannibal Lecterillä (Anthony Hopkins) voisi olla tietoja Buffalo Billin henkilöllisyydestä. Jack uskoo Lecterin mieltyvän Clariceen, jonka hän lähettää miestä kuulustelemaan. Innokkaasta, älykkäästä ja sisukkaasta Claricesta tulee tutkinnan avainhenkilö. Panssarilasin takaa jutteleva Lecter, potilaitaan murhannut ja syönyt älykäs psykopaatti psykiatri, tosin saattaa tarinoillaan johdatella Claricea entistäkin kauemmas ratkaisusta arvoitukseen.

Uhrilampaat on poikkeuksellisen tapahtumarikas ja mielikuvituksellinen elokuva, josta on Jonathan Demmen kokeneissa ja lahjakkaissa käsissä syntynyt oman lajityyppinsä valioteos ja suunnannäyttäjä, jonka jäljillä monet ovat kulkeneet kuitenkaan saavuttamatta alkuperäisen tasoa. Uhrilampaissa kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdalleen – ja erinomaisesta käsikirjoituksesta huolimatta lopputulos on vielä parempi kuin sen olisi pitänyt olla. Demmellä oli jo tuolloin kokemusta keskenään hyvin erilaisista elokuvista, mutta useamman komedian jälkeen häneltä olisi ollut vaikea odottaa tällaista teosta.

Väkivaltaa käytetään säästeliäästi, pelkoa, jännitystä ja uhkaa sitäkin enemmän. Elokuvan juoni ja roolihahmot ovat yhtä älykkäitä, katsojan älykkyyttä ei aliarvioida. Uhrilampaiden molemmat sarjamurhaajia kuvataan hyvin poikkeuksellisesti myös sympatiaa ja Hannibalin tapauksessa jopa kunnioitusta herättävine puolineen.

Howard Shoren ikimuistoinen, vaikuttava musiikki luo elokuvaan hienon tunnelman yhdessä Demmen taitavan kerronnan ja Tak Fujimoton kuvauksen kanssa. Demme ja Fujimoto ovat tehneet visuaaliselta kerronnaltaan täydellisen elokuvan. Mukana ei ole yhtäkään turhaa kuvaa, eikä yhdessäkään kuvassa ole pyritty esteettiseen näyttävyyteen. Uhrilampaiden visuaalisessa ilmeessä on aitoutta, johon jo itse tapahtuma-aika, kolea syksy, tuo tarvittavan sävynsä. Demme suosii vaikuttavia, radikaaleja lähikuvia Fosterista ja varsinkin Hopkinsista sekä seurantakuvausta, jossa kameramies seuraa näyttelijöitä näiden takana.

Uhrilampaiden roolisuoritukset ja roolihahmot ovat jo oma lukunsa. Foster ja Hopkins tekevät elämänsä roolit hyvin erilaisissa tehtävissä. Fosterin näyttelemä Clarice on puhtoinen, erittäin sympaattinen ihminen, jota katsoja voi kannustaa ja pelätä tämän puolesta; tässä on yksi monista syistä, miksi Uhrilampaat toimii niin erinomaisesti. Hopkinsin näyttelemä Hannibal Lecter on puolestaan paperilla täydellisen surkea roolihahmo, josta Hopkins on tehnyt kuolemattoman. On hyvin vaikea kuvitella, että kukaan toinen näyttelijä olisi kyennyt tekemään Lecteristä yhtä onnistunutta tulkintaa. Erittäin älykäs, manipuloiva, pahuutta huokuva ja jopa hypnoottinen sarjamurhaaja voi olla näyttelijälle kiitollinen rooli, mutta harvoin ne onnistuvat. Lecter on onnistunut.

Pahaenteisesti alkava elokuva päättyy myös siten, mutta sillä erolla, että lopussa elokuvan toinen antisankari on jo valloittanut ainakin osan yleisöstä puolelleen. Lopussa katsoja toivoo kaikkea hyvää niin puhtoiselle Claricelle kuin kannibaali Hannibalillekin – ja miksei toivoisi, Hannibal on karismaattinen mies pienine hyveineen ja suurine paheineen.

tahtitahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI:

Traileri.


BLU-RAY-JULKAISU:

  Julkaisija: SF Studios, uusi painos v. 2017
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

18

blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat