thelobsterbd

THE LOBSTER
Kreikka / Irlanti / Alankomaat / Iso-Britannia / Ranska 2015

Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Yorgos Lanthimos, Efthimis Filippou
Tuotanto: Yorgos Lanthimos, Ed Guiney, Lee Magiday, Ceci Dempsey
Pääosissa: Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly

1 tunti 58 minuuttia

Kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin ohjaama The Lobster on taatusti viime vuosien mieleenpainuvimpia ja omalaatuisimpia elokuvia – musta komedia, jossa parisuhteettomat ihmiset muutetaan haluamakseen eläimeksi, elleivät he onnistu löytämään paria tietyssä aikaa.

Nykypäivää vastaavaan aikaan sijoittuvassa elokuvassa Davidin (Colin Farrell) pitkä parisuhde päättyy ja hän käy lain mukaisesti ilmoittautumassa yksineläjäksi. Kuten hänen veljensä aiemmin, David lähetetään syrjäseudun hotelliin, jossa hänellä on reilu kuukausi aikaa löytää muista asukkaista itselleen sopiva puoliso. Ellei hän siinä onnistu, David muutetaan haluamakseen eläimeksi. Sama kohtalo odottaa kaikkia muitakin. Lisäaikaa valinnan tekemiseen saa vain, jos onnistuu iltaisella metsästysretkellä ampumaan metsään karanneita hotellin entisiä ”asukkaita”, joita nuori ranskatar (Léa Seydoux) johtaa.

Ennen pitkää David rakastuu nimettömäksi jäävään, elokuvan kertojana toimivaan naiseen (Rachel Weisz). Samanlaista onnea toivovat Davidin uudet ”ystävät” (John C. Reilly ja Ben Whishaw).

Useissa kohtaa vaikuttavilta kuviltaan ja varsinkin musiikinkäytöltään Paul Thomas Andersonin tuoreimpia elokuvia muistuttava The Lobster on erittäin poikkeuksellinen, omalaatuinen elokuva, mutta ei ärsyttävällä tavalla. Lanthimos ja käsikirjoittajakumppani Efthimis Filippou ovat onnistuneet luomaan omalaatuisen tarinan ja omalaatuisen elokuvan ilman, että juuri sen omalaatuisuus olisi kaiken keskipisteenä.

Erikoisuuksia on lukemattoman paljon. Ensinnäkin tarina etenee siten, että osaan kysymyksistä ei milloinkaan vastata ja kaikkiin muihin kysymyksiin vastataan vasta siinä vaiheessa, kun niiden aika on. Nimittäin elokuvassa on useita kohtia, jossa ihmiset lähtevät tekemään jotakin erikoiselta vaikuttavaa tehtävää, jonka sisältöä ei etukäteen avata mitenkään. Turhat selitykset jäävät pois ja katsojan mielenkiinto pysyy yllä. Hyvin, hyvin harva elokuva etenee yhtä mystisesti kuin The Lobster.

Toinen huomattava omalaatuinen piirre on näyttelijöiden ja roolihahmojen tapa puhua. Varsinkin Farrellin, mutta suurissa määrin myös Weiszin roolihahmojen puheesta on riisuttu kaikki tunteet ja niiden vivahduksetkin: he puhuvat niin monotonisesti, tunteettomasti ja epätavallisen rehellisesti kuin vain on mahdollista. Näistä roolihahmoista pitää välittömästi.

The Lobsterin ajatus on hauska ja hullunkurinen, vaikka elokuva on paikoiteillen synkkä ja suorastaan ahdistava. Nykypäivän yhteiskunnassa on enemmän yksineläjiä kuin koskaan aiemmin, ja monet vieläpä elävät yksin omasta tahdostaan. The Lobsterin yhteiskunnassa tätä ei suvaita. Onnettomat yksinäiset ihmiset etsivät kipeästi kumppania itselleen keskittymällä pinnallisuuksiin ja epäolennaisuuksiin: ontuvalle miehelle kelpaa vain ontuva nainen, likinäköinen David kiinnostuu kunnolla vain likinäköisestä naisesta, mutta vähemmän komea kaveri ei löydä ketään eikä kelpaa kenellekään.

tahtitahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI:

Dokumentti elokuvan kuvauksista


BLU-RAY-JULKAISU:

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat