thevvitchbd

THE VVITCH: A NEW-ENGLAND FOLKTALE
Yhdysvallat / Iso-Britannia / Kanada / Brasilia 2015

Ohjaus: Robert Eggers
Käsikirjoitus: Robert Eggers
Tuotanto: Jay Van Hoy, Lars Knudsen, Jodi Redmond, ym.
Pääosissa: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie

1 tunti 32 minuuttia

Robert Eggersin ohjaama ja käsikirjoittama The Vvitch: A New-England Folktale on viime vuosien kehutuimpia kauhuelokuvia eikä suotta. Se on äärimmäisyyteen saakka tunnelmaan luottava yliluonnollinen kauhutarina, jonka painostava tunnelma tuo mieleen Michael Haneken parhaimmat elokuvat.

Vaatimattomalla 3,5 miljoonan dollarin budjetilla tuotettu elokuva sijoittuu 1600-luvun Yhdysvaltoihin, jonne on saapunut ensimmäiset brittiläiset maahanmuuttajat. Williamin (Ralph Ineson) perhe ajetaan uskonnollisista erimielisyyksistä johtuen ulos siirtokunnasta ja seurakunnasta sillä seurauksin, että kahden vanhemman ja neljän lapsen rutiköyhä perhe jää kaiken sosiaalisen elämän ulkopuolelle.

Williamin talo ja tila on erittäin köyhä: heillä on vain yksi lypsävä vuohi ja musta pässi. Ruokansa he saavat pöytään näiden eläinten avulla sekä karuun maahan käännetyltä pellolta, jonka sato jää olemattomaksi. Williamilla riittää mietittävää sen suhteen, miten hän elättää perheensä talven yli. Kuitenkaan siihen hänen huolensa eivät lopu: kiihkouskovaisen perheen tragedia alkaa väärinkäsityksestä, joka johtaa pian pelkoon siitä, että perheen esikoistytär, naiseuteen heräävä Thomasin (Anya Taylor-Joy) olisi noita. Kaukana kotoa, keskellä asumatonta ja kokematonta maata William on epätoivon partaalla. Läheinen metsä on pahaenteinen.

Teatterilavastajana uransa aloittaneella Robert Eggersillä on silmää visuaaliselle kauneudelle ja erinomainen kyky luoda tunnelmaa. Eristäytynyt, intiimi tapahtumaympäristö, muutamat henkilöhahmot, 1600-luvun karu maailma ja tuntematon maa luovat lupaavat puitteet painostavalle ja ahdistavallekin kauhuelokuvalle, jollaisen Eggers onkin saanut aikaiseksi. Ohjaajan ja jo tämän lyhytelokuvat kuvanneen Jarin Blaschken yhteistyön jälki on vaikuttavaa katseltavaa: kylmää, karua ja aidontuntuista. Oman tärkeän panoksensa elokuvaan tuovat kokeneet, mutta aina sivuosissa pysyneet näyttelijät, jotka nyt pääsevät näyttelemään päärooleja.

The Vvitch: A New-England Folk Tale on kiistatta tuleva kauhuelokuvan klassikko ja lajityyppinsä hienoimpia edustajia pitkään aikaan.

tahtitahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.66:1)
  Levyjä: 1

16

blu raydvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat