stephenkingsebd

IT
Yhdysvallat 1990

Ohjaus: Tommy Lee Wallace
Käsikirjoitus: Lawrence D. Cohen, Tommy Lee Wallace
Tuotanto: Jim Green, Allen Epstein
Pääosissa: Harry Anderson, Dennis Christopher, Richard Masur

3 tuntia 7 minuuttia

Stephen Kingin Se-romaanista (1986) valmistui nelisen vuotta sen ilmestymisen jälkeen kaksiosainen televisioelokuvasovitus, joka on vuosikymmenten varrella saavuttanut kulttiklassikkostatuksen niiden ihmisten keskuudessa, jotka pelkäävät pellejä. Jotka eivät pelkää pellejä, eivät tästä pitkäpiimäisestä teoksesta paljon saa irti.

Kuusi nuorta poikaa ja yksi tyttö kasvavat koulukiusattuina ja muutenkin syrjittyinä pienessä mainelaisessa kaupungissa, jossa liikkuu pieniä lapsia tappava sarjamurhaaja. Juuri nämä seitsemän ”ulkopuolista” nuorta saavat selville, mikä lapsia oikeastaan tappaa: Pennywise-niminen klovni (Tim Curry), joka kykenee ottamaan uhrilleen tutun ihmisen muodon ja äänen, joiden avulla hän houkuttelee uhreja luokseen. Kullakin näistä seitsemästä lapsesta on tietysti vähintään yksi ihminen, jota he kaipaavat ja jonka ilmestymisestä takaisin elävien kirjoihin he ovat lievästikin sanottuna hämmästyneitä. He onnistuvat kuitenkin välttämään kiusausta ja säilyvät hengissä, kuvitellen vieläpä tappaneensa Pennywisen. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin nämä ystävykset saavat puhelinsoiton kotikaupunkiin jääneeltä kaverilta, joka kertoo Pennywisen palanneen. Eri aloilla menestyneet ystävykset palaavat kotikaupunkiinsa, mutta eivät ole varmoja, haluavatko todella kohdata Pennywisen, ”Sen”, uudelleen.

Teknisesti valkokangaselokuvan tyyliin tehdyn Sen ohjauksesta vastannut Tommy Lee Wallace on yhdessä käsikirjoittajakumppani Lawrence D. Cohenin kanssa luottanut siihen, että katsoja jaksaa katsella 187-minuuttisen version tarinasta, jonka olisi ongelmitta voinut tiivistää 90 minuuttiin. Ylimääräinen puolitoistatuntinen koostuu näiden kaverusten lapsuuden leikeistä ja aikuisuuden ongelmista. Tylsä on hyvä sana kuvaamaan molempia osuuksia.

Yhdessä elokuvan pääosista nähtävä komedianäyttelijä John Ritter naurattaa nyt tahattomasti surkeasti ylivedetyllä roolisuorituksellaan. Tästä ei varmasti voi syyttää yksin Ritteriä, eihän Wallacella ollut kokemusta ohjaamisesta kuin kahden elokuvan ja muutaman televisiosarjan jakson edestä. Ylipäätään siinä missä Se on tekniseltä toteutukseltaan valkokangaselokuvaa, on se dramaturgisesti yhdistelmä äärimmäisen ylipitkää elokuvaa ja televisiodraamaa. Elokuvan ainoat vaikuttavat osuudet ovat Tim Curryn ansiota. Hänen ilmestymistään kuviin saa koko ajan odottaa aivan liian pitkään.

tahtitahtitahti2tahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ohjaajan ja näyttelijöiden kommenttiraita.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Warner Bros.
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 2.0
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

16

blu raydvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat