thedressmakerdvd

THE DRESSMAKER
Australia 2015

Ohjaus: Jocelyn Moorhouse
Käsikirjoitus: Jocelyn Moorhouse, P. J. Hogan
Tuotanto: Sue Maslin
Pääosissa: Kate Winslet, Liam Hemsworth, Hugo Weaving

1 tunti 53 minuuttia

The Dressmaker on australialaisen Jocelyn Moorhousen ensimmäinen ohjaustyö kahdeksaantoista vuoteen. Moorhouse ohjasi 1990-luvulla kolme kehuttua draamafilmiä – Sokeat todisteet, Elämän tilkkutäkki ja Sydänmailla – joiden päähenkilöt olivat The Dressmakerin tapaan naisia. 56-vuotiaan Moorhousen paluu kameran taakse on johtanut yhden lähivuosien parhaimman ja omalaatuisimman elokuvan syntyyn. Moorhousen ohjaus on kekseliäistä, vauhdikasta ja ennen kaikkea tehokasta niin kepeän kuin vakavammankin sisällön kohdalla.

Rosalie Hamin romaaniin pohjautuva The Dressmaker sijoittuu 1950-luvulle pieneen Australian erämaassa sijaitsevaan kaupunkiin. Ilmestys omalaatuisine kyläläisineen ja Yhdysvaltain vanhaa länttä muistuttavine rakennuksineen on kuin suoraan lännenelokuvasta. Kaupunkiin eräänä kauniina päivänä saapuva Myrtie (Kate Winslet) on tarinan sankari, joka saapuu puhdistamaan kaupungin ja omatuntonsa. Matkassaan hänellä ei ole hevosta ja revolveria, vaan kangaspakka ja Singerin ompelukone.

Myrtie suuntaa kohti muistisairaan, mutta temperamenttisen äitinsä (Judy Davis) taloa ja kiinnittää jo matkalla nimismiehen (Hugo Weaving) huomion. Vanhat tutut löytävät nopeasti yhteisen sävelen, mutta samaa ei voi sanoa Myrtien suhteesta muihin kaupunkilaisiin, jotka väittävät häntä murhaajaksi ja pitävät Myrtien äitiä hulluna. Myrtie aikoo selvittää, tappoiko hän todella pikkutyttönä koulukiusaajansa. Samalla tarjoutuu mahdollisuus koetella tekopyhien kyläläisten hermoja ja ehkä tilaisuus rakastuakin nuoreen komeaan naapuriin (Luke Hemsworth).

Elokuvan maailma on mieletön, hauska ja samalla inhimillinen. Vaikka se lieneekin kornia, on todettava, ettei mies voisi ohjata tällaista elokuvaa. Moorhouse saa järjettömimmänkin slapstick-huumoriin tuntumaan täysin mahdolliselta ja kenties tuossa kylässä jopa arkipäiväiseltä. Yhtä paljon ohjaaja ja Kate Winslet saavat katsojan Myrtien roolihahmon puolelle. Kekseliäs ja itsevarma, mutta samalla herkkä Myrtie on Winsletin uran parhaimpia suorituksia. Samaa voi sanoa Weavingista, jonka näyttelemä pikkuviiksinen erittäin kohteliaasti käyttäytyvä ja rauhallisella äänellä puhuva nimismies elää ”karmean” salaisuuden kanssa: hän tykkää vaatteista, varsinkin naistenvaatteista.

The Dressmakerin erinomaisuus ei rajoitu vain sen tunnelmaan, huumoriin, roolisuorituksiin ja tarinaan: se on myös visuaalisesti erittäin ansiokas teos. Donald McAlpinen (Moulin Rouge!, Predator – saalistaja) kuvaus on puhdasta elokuvaa; tunnelmallinen ja värikäs miljöökuvaus on kaunista katseltavaa, mutta turhia kauniita kuvia tässä tiiviissä elokuvassa ei ole.

tahtitahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI

Traileri.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Scanbox Entertainment / Cinema Mondo
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

12

dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat