themanwhoknewinfinitybd

THE MAN WHO KNEW INFINITY
Iso-Britannia 2015

Ohjaus: Matthew Brown
Käsikirjoitus: Matthew Brown
Tuotanto: Matthew Brown, Jon Katz, Edward R. Pressman, ym.
Pääosissa: Dev Patel, Jeremy Irons, Toby Jones

1 tunti 44 minuuttia

Intialaissyntyinen matemaatikko Srinivasa Ramanujan (1887–1920) ei tarvinnut neroutensa turvaksi korkeaa koulutusta, mutta kylläkin kärsi köyhästä taustastaan ja syntyperästään vielä osaamisensa todistettuaankin. Robert Kanigelin elämäkertaan pohjautuva The Man Who Knew Infinity kertoo Ramanujanin ja tämän brittiläisen tukijan, G. H. Hardyn, yhteistyöstä.

Hieman ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä alkava elokuva kertoo Ramanujanin matkasta Lontooseen ja Cambridgen yliopistoon, jonka matematiikan professori Hardylle (Jeremy Irons) Ramanujan on lähettänyt näytteen osaamisestaan. Hardy kutsuu Ison-Britannian siirtomaassa syntyneen ja kasvaneen Ramanujanin yliopistolle esittelemään lisää teorioitaan, mutta ennen kaikkea osoittamaan ne todeksi. Intialainen poika ei herätä suurta innostusta kenessäkään yläluokkaisessa britissä, ainoastaan Hardy ja tämän uskollinen työtoveri Littlewood (Toby Jones) sekä muutama intialaisperäinen opiskelija kohtelevat Ramanujania kuin ihmistä – Hardy tosin juuri niin kylmästi ja etäisesti, kuten matematiikko vain voi.

The Man Who Knew Infinityn juoni on hyvin yksinkertainen. Koko elokuvan pääosassa ovat Ramanujanin nerouden todistelu ja tämän yhteistyö Hardyn kanssa. Yhteistyö ei rajoitu vain matemaattisiin teorioihin, vaan ennen pitkää Ramanujan ja Hardy alkavat ystävystyäkin. Hardy on yläluokkainen, eläkeikäinen brittiläinen professori, jolla on ilmeisesti aina ollut kaikkea paitsi perhettä ja rakkautta. Ramanujan on nuori intialainen, köyhä, mutta yrittää elättää myös vaimonsa ja äitinsä. Ramanujanin ja Hardyn suurin ero on kuitenkin uskonnossa: Ramanujan on viimeisen päälle uskovainen, Hardy järkeilevä ateisti.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Matthew Brownin ensimmäinen pitkä elokuva on brittiläistä laatudraamaa, joka on toteutukseltaan ja näyttelijäsuorituksiltaan juuri niin onnistunut kuin tällainen tarina voi olla. Käsikirjoitus itsessään ei ole huono, sitä vaivaavat samat ongelmat kuin lähes kaikkia elokuvakäsikirjoituksia: uusien ideoiden puute. Tekniseltä ja taiteelliselta toteutukseltaan The Man Who Knew Infinity on ansiokas filmi; Larry Smithin (Eyes Wide Shut, Bronson, Only God Forgives) kuvaus on komeaa ja elokuvan ajankuva onnistunut.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: SF Studios
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

7

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat