dirtygrandpavod

DIRTY GRANDPA
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Dan Mazer
Käsikirjoitus: John Phillips
Tuotanto: Jason Barrett, Bill Block, Barry Josephson, Michael Simkin
Pääosissa: Robert De Niro, Zac Efron, Zoey Deutch

1 tunti 42 minuuttia

73-vuotias Robert De Niro on jatkanut työskentelyä valitsemiensa elokuvien laadusta ilmiselvästi sen erikoisemmin välittämättä. Kahdella Oscarilla palkitun näyttelijän uralla komediaelokuvien osuus on pieni, mutta niidenkin laadussa on huomattavaa vaihtelua: De Niro on naurattanut Martin Scorsesen Koomikoiden kuninkaassa (1983) ja taas toisaalta pyrkinyt naurattamaan Dan Mazerin Dirty Grandpassa. Koomikoiden kuninkaan aikainen De Niro ei olisi milloinkaan suostunut mukaan Dirty Grandpan kaltaiseen elokuvaan.

Sacha Baron Cohenin elokuvien ja televisioprojektien käsikirjoittaja-tuottajana tunnetun Dan Mazerin esikoisohjaus Vuoden se kestää (2013) oli kehno, mutta Dirty Grandpa ei ole edes sitä. Lopputuloksesta on mahdotonta uskoa, että elokuvan pohjana on Hollywoodissa alan piireissä kovasti kehuttu käsikirjoitus, John Philipsin esikoinen.

De Niron näyttelemä Dick jää leskeksi ja houkuttelee pojanpoikansa Jasonin (Zac Efron) ajamaan hänet osavaltiosta toiseen. Isänsä (Dermot Mulroney) asianajotoimistossa työskentelevä Jason on haluton ryhtymään toimeen, mutta ottaa tehtävän silti vastaan. Hänellä on tiukka aikataulu: häiden vain itseään ajattelevan Meredithin (Julianne Hough) kanssa on määrä koittaa viikon kuluttua. Jo isoisäänsä noutaessa Jason saa huomata, ettei yhteinen automatka tule olemaan lainkaan sitä, mitä hän kuvitteli. Dick on aikeissa saada ja mielellään nuorta.

Elokuvassa on yritystä, mutta yksikään vitsi ei naurata tai edes hymyilytä – lähes mistään tässä elokuvassa nähtävästä on hyvin vaikea huvittua. Vasta ja ainoastaan elokuvan lopussa päästään hieman huvittavan komedian pariin, mutta komediaa edes etäisesti muistuttava muutama minuutti 102-minuuttisessa elokuvassa on liian vähän. Elokuvan huumori pyörii seksin, epäsovinnaisuuden ja tarkoituksellisen nolouden ympärillä. Seksin osalta yritetään repiä huumoria kaikesta mahdollisesta homoista heteroihin ja pedofilista melkeinpä nekrofiliaan. On hyvin epätavallista, että isoisä ja pojanpoika lähtevät yhdessä naisiin, mutta vielä epätavallisempaa lienee se, että matkan aikana he nukkuvat samassa sängyssä vaarin tunkiessa elimensä pojanpoikansa naamalle, vitsillä tietysti.

Dirty Grandpan ainoa hyvä puoli on sen näyttelijäkaarti (De Niro, Efron, Mulroney, Aubrey Plaza, Jason Mantzoukas, Danny Glover), joskaan roolisuorituksia ei voi pitää kovin onnistuneina. Kuitenkaan ilman De Niroa tätä elokuvaa ei olisi jaksanut katsoa alkua pidemmälle. Se, ettei Dirty Grandpa toimi millään tasolla, ei kuitenkaan ole heidän vikansa. Kaikki vika on oltava ohjaaja Mazerissa, jonka elokuva on mitäänsanomattoman näköinen ja sen hauskuutusmahdollisuudet on hukattu jo kuvausvaiheessa. Elokuvaa leikatessakaan siihen ei ole saatu yhtäkään toimivaa vitsiä, vaan lopputuloksena on täydellisen hengetön tuote.

Kaikesta huolimatta, ottaen huomioon elokuvan lajityypin ja mahdollisuuden vetoavuuden nuoreen ja De Niron ansiosta hieman varttuneempaankin yleisöön on pienoinen yllätys, ettei sitä nähdä Suomessa edes DVD-levityksessä. Dirty Grandpa saa kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen De Niron elokuva, joka tulee Suomessa suoraan VOD-levitykseen.

tahtitahti2tahti2tahti2tahti2

 

Saatavilla Suomessa vain VOD-palveluista, esim. SF Anytimessa.

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat