midnightspecialbd

MIDNIGHT SPECIAL
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Jeff Nichols
Käsikirjoitus: Jeff Nichols
Tuotanto: Sarah Green, Brian Kavanaugh-Jones
Pääosissa: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst

1 tunti 51 minuuttia

Neljän elokuvan jälkeen yhdysvaltalaisesta Jeff Nicholsista on tullut yksi aikamme kiinnostavimmista ja lahjakkaimmista elokuvantekijöistä. 37-vuotiaan Nicholsin esikoisohjaus Shotgun Stories (2007) ei ole vieläkään saanut levitystä Suomessa, mutta sitä seurannut Take Shelter (2011) lukeutuu vuosikymmenen merkittävimpiin elokuviin – eikä Mudkaan (2013) suinkaan kehno ollut.

Midnight Special on Nicholsin uran suurin tuotanto, vaikkakin edelleen hyvin kohtalaisella budjetilla tehty. Ohjaajan itsensä käsikirjoittama elokuva on pikkuhiljaa itsestään enemmän paljastava arvoituksellinen jännitysdraama. Pienen Alton-pojan (Jaeden Lieberher) uskonnollisen kultin johtajalta (Sam Shepard) kaapanneet Roy (Michael Shannon) ja Lucas (Joel Edgerton) tietävät pojan yliluonnollisista kyvyistä ja tietävät hänelle ehdottoman tärkeää tehtävää. He eivät anna kenenkään tai minkään estää matkaansa – eivät FBI:n nerokkaiden tutkijoiden (Adam Driver), pojan huoltajan lähettämien kätyreiden (Bill Camp) tai sattumalta vastaan osuvien konstaapeleiden.

Mitä vähemmän Midnight Specialin sisällöstä tietää ennen sen katsomista, sitä parempi. Näin siitäkin huolimatta, että elokuvassa juonta suuremmassa osassa on omalaatuinen tunnelma, jonka Nichols on jollakin keinolla onnistunut saamaan aikaiseksi. Ei olisi lainkaan ihme, jos Nichols tuntisi Andrei Tarkovskin elokuvat kuin omat taskunsa, sen verran Midnight Specialin ja jo Take Shelterinkin tunnelma on Tarkovskin omalaatuisimpien filmien kaltainen. Tarkovski tulee mieleen myös muutamista Midnight Specialin kauniista ja samaan aikaan kammottavista kuvista, jollaisten luojana venäläisohjaaja oli ylitse muiden.

Kaikissa Nicholsin tähänastisissa elokuvissa nähty Michael Shannon sekä muut pääosanäyttelijät Kirsten Dunstia myöten tekevät hienot ja hyvin pienieleiset roolisuoritukset. Lähes koko elokuva tapahtuu yöaikaan, joka jo omalta osaltaan luo tunnelmaa monellakin eri tapaa, ei vähiten siksi, että ihmiset ovat yöaikaan rauhallisempia. Nichols on jättänyt runsaasti tilaa katsojan omille päätelmille ja tulkinnoille, mutta vaikka niitä ei haluaisikaan viljellä, voi surutta nauttia elokuvan omalaatuisen kiehtovasta tunnelmasta ja visuaalisesta maailmasta.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Warner Bros.
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat