rememberbd

REMEMBER
Kanada / Saksa 2015

Ohjaus: Atom Egoyan
Käsikirjoitus: Benjamin August
Tuotanto: Ari Lantos, Robert Lantos
Pääosissa: Christopher Plummer, Martin Landau

1 tunti 34 minuuttia

Kanadalaisohjaaja Atom Egoyanin, 56, kaksi tuoreinta elokuvaa ovat molemmat ohjaajan tyylille uskollisesti pitkäjännitteisiä jännitysdraamoja. The Captive (2014) kertoi tyttärensä katoamista tutkivasta isästä, Remember (2015) puolestaan vanhasta juutalaisesta, joka lähtee etsimään häntä Auschwitzin keskitysleirillä piinannutta parakinjohtajaa.

Benjamin Augustin esikoiskäsikirjoituksen päähenkilö on yhdeksääkymmentä ikävuotta lähestyvä Zev (Christopher Plummer), vanhainkodissa asuva dementikko, jonka vaimo on juuri kuollut. Aina herätessään kaiken hiljattain tapahtuneen unohtava Zev vie vaimonsa hautajaiset päätökseen ja alkaa jutella toisen vanhainkodin asukin, Maxin (Martin Landau), kanssa. Max on kirjoittanut Zeville ohjeet siihen, mitä hänen tulee tehdä: lähteä etsimään Rudy Kurlander -salanimen ottanutta natsia, joka on vastuussa Zevin perheen murhasta Auschwitzin keskitysleirillä. Vanha Zev lähtee kostoretkelleen, jota hidastuttavat ja vaikeuttavat hänen muistiongelmansa sekä se, että kuvausta vastaavia Rudy Kurlandereita on ympäri Yhdysvaltoja useampikin kappale.

Egoyanin viidestoista pitkä elokuva kuvaa pinnan alla pitkään jatkunutta kaunaa ja kostonhimoa, mutta päällisin puolin se käsittelee ihmisen toimintakyvyn heikkenemistä ja selviytymisenhalua. Zev on älykäs ja olosuhteisiin nähden hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta ei kuitenkaan mikään perinteinen kostoretkelle lähtevä revolverisankari. Max on vieläkin kehnommassa fyysisessä kunnossa, mutta toisin kuin Zev, hänellä ei ole ongelmia muistinsa kanssa.

Remember on sikäli harvinainen nykypäivän elokuva, että sen päänäyttelijät ovat kaikki vanhuksia; yhtäkään vanhaa naista elokuvan tärkeimmissä rooleissa ei kuitenkaan nähdä. Päärooliin valittu Christopher Plummer, 86, jatkaa korkeatasoisten roolitöittensä sarjaa lähes kuudenkymmenen vuoden kokemuksella.

Ohjaajan aiempien teosten tapaan Rememberissä pääosassa ovat tarina ja varsinkin henkilöt, mikä tarkoittaa sitä, että visuaalinen puoli on jäänyt vähemmälle huomiolle. Peräti kaksitoista Egoyanin elokuvaa kuvanneen Paul Sarossyn kädenjälki on pätevää, mutta Egoyan on tuttuun tapaansa karsinut pois kaikki turhat kauneudet ja luonut elokuvaan sen saman tunnelman ja verkkaisen rytmin, mikä hänen elokuviaan leimaa niin hyvässä kuin pahassakin.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Scanbox Entertainment
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.78:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat