bonetomahawkbd

BONE TOMAHAWK
Yhdysvallat / Iso-Britannia 2015

Ohjaus: S. Craig Zahler
Käsikirjoitus: S. Craig Zahler
Tuotanto: Dallas Sonnier, Jack Heller
Pääosissa: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox

2 tuntia 11 minuuttia

Bone Tomahawk on omaperäinen yhdistelmä John Fordin Etsijöitä (1956) ja Wes Cravenin The Hills Have Eyesia (1977): kauhu- ja lännenelokuva, joka on kummankin lajityypin valioyksilöitä ja taatusti vastenmielisimpiä filmejä pitkään aikaan.

Taiteen moniottelija S. Craig Zahlerin esikoisohjaus sijoittuu 1800-luvun lopun Yhdysvaltain länsiosan pieneen kaupunkiin, jonka maltillinen sheriffi (Kurt Russell) on pitänyt rauhallisena lintukotona. Eräänä iltana kaupunkiin kävelee ryöstömurhaaja (David Arquette), jonka rikoskumppani on päiviä aiemmin jäänyt luolassa asuvan kannibaaliheimon päivällisvieraaksi. Roiston paljastettua itsensä roistoksi, tämä saa sheriffin luodista jalkaansa ja päätyy selliin. Sheriffi lähettää hienostelevan ja itserakkaan intiaaninmetsästäjä Brooderin (Matthew Fox) hakemaan lääkärin, mutta tämän ollessa kännissä lääkäristä käy juuri jalkansa katkaisseen karjatilallisen, Arthurin (Patrick Wilson), vaimo (Lili Simmons).

Sheriffin toimistolle yön ajaksi jääneet Arthurin vaimo, nuori apulaissheriffi ja sellissä maannut roisto joutuvat yöllä kannibaaliheimon kaappaamiksi. Sheriffi ja hänen vanha, hieman hölmö ystävänsä (Richard Jenkins) sekä Brooder ja tietysti liki rampa Arthur lähtevät pelastamaan kolmikkoa, mutta eivät osaa kuvitellakaan, mitä tulevat kohtaamaan.

Bone Tomahawk on kaunistelematon, loppupuolta lukuun ottamatta menneiden aikojen elämän ja muutaman miehen kamppailun realistiseen kuvaukseen pyrkivä elokuva. Lopun kohtaaminen kannibaaliheimon kanssa ei ole enää realistinen, mutta se toimii juuri siksi, koska kaikki sitä edeltävä on taitavasti punottua kuvausta muutaman miehen yhteisistä ponnistuksista. Lisäksi roolisuoritukset ja -hahmot ovat sen verran aidonoloisia, että heidän kohtalostaan välittää. Zahler on pyrkinyt tekemään lopusta vastenmielisen ja sitä se todella on.

Alle kahdella miljoonalla dollarilla tuotettuun elokuvaan on saatu mukaan kaksi isoa nimeä (Russell ja Wilson), arvostettu luonnenäyttelijä (Jenkins) ja yksi entinen televisiotähti (Fox), jotka kaikki ovat mukana muusta syystä kuin rahasta: roolihahmot ovat hyviä, mutta käsikirjoitus dialogeineen vieläkin parempi. Näyttelijät panevat parastaan ja varsinkin Jenkins ottaa erittäin tervetulleen irtioton maneereistaan ja kokeilee vaihteeksi jotakin uutta.

Pienestä budjetista huolimatta Bone Tomahawk on täysiverinen elokuva – se ei olisi yhtään sen parempi, jos sen tekoon olisi uhrattu kymmenkertainen määrä rahaa. Elokuva pantiin purkkiin Paramount-studion ranchilla, missä monet rakkaat lännenelokuvat aikanaan kuvattiin, joten miljöössä ei ole moitittavaa. Ohjaaja Zahler ja kuvaaja Benji Bakshi ovatkin ottaneet kaiken irti kuvauspaikastaan ja tehneet todellista laajakangaselokuvaa, varmasti John Fordin innoittamina.

Hienosti käsikirjoitettu ja ohjattu elokuva ei kahta repliikkiä lukuun ottamatta pidä katsojaa typeränä, eikä se yritäkään miellyttää kaikkia. Varmasti monet lännenelokuvien ja myöskin kauhuelokuvien ystävät pitävät näkemäänsä puolivillaisena tai suoranaisena pyhäinhäväistyksenä. Bone Tomahawk on rohkea independent-elokuva.

tahtitahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

18

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat