katseeseenkatkettybd

SECRET IN THEIR EYES
Yhdysvallat / Iso-Britannia / Espanja / Etelä-Korea 2015

Ohjaus: Billy Ray
Käsikirjoitus: Billy Ray
Tuotanto: Matt Jackson, Mark Johnson
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts

1 tunti 51 minuuttia

Katseeseen kätketty on viimeisin maailmanmainetta saavuttaneen ei-englanninkielisen elokuvan uudelleenfilmatisointi, jonka Hollywood on suoltanut maailmalle. Billy Rayn ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan pohjana on samanniminen argentiinalaisfilmi, joka palkittiin vuoden 2010 Oscar-gaalassa parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnolla. Juan José Campanellan elokuva oli korkealaatuinen jännitystarina, mutta verrattain vaatimaton yleisömenestys maailmalla. Silti se sai esimerkiksi Suomessa tuntuvasti enemmän katsojia kuin Rayn uudelleenfilmatisointi.

Chiwetel Ejioforin näyttelemä Ray on FBI:n terrorisminvastaisen yksikön tutkija, jonka tehtävänä on seurata erään moskeijan tapahtumia. Apunaan hänellä on muun muassa Julia Robertsin näyttelemä Jessica. Taloon saapuu uusi syyttäjä Claire (Nicole Kidman), johon Ray välittömästi ihastuu, mutta myös työasioiden suhteen he ovat samalla aaltopituudella. Hauska ja jännittävä työskentely FBI:n konttorissa muuttuu tragediaksi, kun moskeijan lähistöltä löytyy Jessican tyttären ruumis. Ray vannoo etsivänsä syyllisen.

Toiveet siitä, että Billy Ray olisi keksinyt jotakin uutta uudelleenfilmatisointiinsa, ovat melko turhia ja se käy ilmi hyvin aikaisessa vaiheessa. Suurimmat muutokset ovat roolihahmojen identiteeteissä, kun murhatun lähin sukulainen onkin päähenkilön läheisin työtoveri. Lähes kaikki muu on säilytetty ennallaan, muun muassa menneisyyden ja nykyhetken välillä hyppiminen. Uudelleenfilmatisoinnin kohdalla menneisyys tarkoittaa vuotta 2002 ja nykyisyys vuotta 2015.

Campanellan alkuperäinen elokuva oli jännittävä ja yllättävä, Rayn uudelleenfilmatisointi ei ole sitä, vaikka alkuperäiselokuvan tapahtumat eivät olisikaan tuoreessa muistissa. Yllätyksettömässä ja laahaavassa elokuvassaan Ray keskittyy kuvaamaan kolmen päähenkilönsä keskinäisiä suhteita sen sijaan, että varsinainen murhamysteeri olisi elokuvan johtotähtenä. Hyvät roolisuoritukset Ejioforilta ja hänen nykyistä työpariaan näyttelevältä Dean Norrisilta tekevät elokuvan seuraamisesta miellyttävää, Kidman on oiva lisä, mutta Robertsin roolihahmo on kävelevä klisee ja niin on myös tapa kuvata roolihahmon kärsimystä jättämällä näyttelijän ilman näkyvää meikkiä.

Ohjaaja Billy Ray ja kuvaaja Daniel Moder ovat hakeneet elokuvaan samanlaisia tummia sävyjä ja synkkyyttä, mitä alkuperäisessäkin oli. Visuaaliselta ilmeeltään uudelleenfilmatisointi saattaa olla eheämpi, harkitumpi ja taitavammin toteutettu kuin alkuperäinen, mutta se onkin oikeastaan ainoa, missä on kyetty alkuperäistä parempaan tulokseen.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Dokumentti elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Scanbox Entertainment
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat