carolbd

CAROL
Iso-Britannia / Yhdysvallat 2015

Ohjaus: Todd Haynes
Käsikirjoitus: Phyllis Nagy
Tuotanto: Elizabeth Karlsen, Christine Vachon, Stephen Woolley
Pääosissa: Cate Blanchett, Rooney Mara

1 tunti 58 minuuttia

Yhdysvaltalaisohjaaja Todd Haynes on ohjannut 25 vuodessa vain kuusi pitkää elokuvaa, mutta ne ovat olleet sitäkin tasokkaampia ja kiinnostavampia. 55-vuotiaan ohjaajan tuorein elokuva Carol on selvää sukua hänen Kaukana taivaasta -filmille (2002), suorastaan sisarteos. Molemmat elokuvat sijoittuvat 1950-luvun ahdasmieliseen maailmaan ja kummassakin päähenkilö on homoseksuaali, Kaukana taivaasta -elokuvassa mies ja Carolissa nainen.

Menestyskirjailija Patricia Highsmith (Lahjakas herra Ripley, Muukalaisia junassa) suomentamattomaan romaaniin pohjautuvan Carolin päähenkilöinä nähdään parikymppinen myyjätär Therese (Rooney Mara) ja viittäkymmentä lähestyvä varakas kotiäiti Carol (Cate Blanchett). Therese on erilainen tyttö, hän ei sorru häntä piirittävän Richardin (Jake Lacy) painostukseen ja mene oikopäätä naimisiin, mutta ei myöskään tiedä, mitä haluaa. Carol puolestaan on tietoinen omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan, joka on ainakin osasyynä hänen vireillä olevaan avioeroon miehestään. Itseään etsivä Therese ja elämänsä vaikeinta aikaa elävä Carol kohtaavat toisensa ja rakastuvat.

Carol on kaikkien sen tekijöiden taidonnäyte, eritoten ohjaajan ja kahden päänäyttelijän, joiden roolisuorituksissa ei ole moitteelle sijaa. Haynes on onnistunut tekemään kieltämättä melko vähäisistä aineksista kaikilta muilta osin hienon taideteoksen. Carolin heikkoutena on sen laimea käsikirjoitus, joka ei yllätä tai järkytäkään, vaikka aiheessa on siihen mahdollisuudet. Elokuva on erittäin komeasti kuvattu; digikuvaukseen on lisätty tavallistakin enemmän kohinaa. Harkittu värimaailma luo tunnelmaa yhtä paljon kuin Haynesin tehokas, mutta aikansa ottava kerronta. Mitä ääni- ja kuvamaailmaan tulee, Carol on erinomainen esimerkki siitä, kun kaikki sopivat yhteen.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Dokumentti elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Scanbox Entertainment
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat