batmanvsupermanbd

BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Zack Snyder
Käsikirjoitus: Chris Terrio, David S. Goyer
Tuotanto: Charles Roven, Deborah Snyder
Pääosissa: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg

2 tuntia 31 minuuttia

Batmanin ja Teräsmiehen kohtaamisen valkokankaalla piti tapahtua jo viime vuosikymmenen alussa, mutta lopulta elokuva syntyi vasta Marvel Studion The Avengers -elokuvien menestyksen jälkeen. Marvelin ja niin Batmanin kuin Teräsmiehen omistavan DC Comicsin suurimpana erona on hahmojen tunnettuus maanosasta, ihmisen sukupuolesta ja iästä huolimatta. Silti näiden kahden kaikkein suurimman sarjakuvahahmon ensimmäinen yhteinen elokuva ei herätä erityisen suuria tunteita.

Batman v Superman: Dawn of Justice -nimihirviön ohjaajaksi on valittu Zack Snyder, joka ohjasi myös edellisen Teräsmies-filmin, Man of Steelin (2013). Snyderin tyyli poikkeaa kolme edellistä Batman-elokuvaa ohjanneen Christopher Nolanin omasta merkittävästi: Nolanin elokuvat ovat erittäin tarkkaan harkittuja ja huolella tehtyjä, pyrkivät uskottavuuteen ilman tahattoman koomisia seuraamuksia ja edustavat ylipäätään toteutukseltaan nykypäivän jättibudjetin toimintaelokuvien kirkkainta kärkeä. Snyderilta puuttuu omanlainen näkemys ja hänelle toinen toistaan suuremmat toimintakohtaukset ja uskonasioihin viittaminen ovat tärkeämpiä kuin roolihahmot, käsikirjoitus ja logiikka. Tätä ei voi olla huomaamatta Snyderin tuoreinta filmiä katsellessa.

Yön ritari -trilogian ja Man of Steelin kynäilleen David S. Goyerin ja Chris Terrion (Argo) käsikirjoittama Batman v Superman tapahtuu pääasiassa Metropolisissa, jossa Superman (Henry Cavill) ja Batman (Ben Affleck) aloittavat välienselvittelynsä Lex Luthorin (Jesse Eisenberg) avustuksella. Paikalla on myös Wonder Woman (Gal Cadot).

Batman v Supermanin yksinkertainen juoni on niin monimutkaisesti kerrottu, että sen tiivistämisessä ei ole mitään järkeä. Kaiken keskellä ovat kuitenkin toimintakohtaukset, Batmanin ja Supermanin äidinrakkaus ja oikuttelut sekä Lex Luthorin halu hallita jälleen maailmaa. Ainoa uusi asia, mitä Goyer ja Terrio ovat elokuvaan keksineet on Wonder Womanin hahmo. Häntä lukuun ottamatta kaikki ovat vanhoja tuttuja, lähes jokaisessa Superman-elokuvassa nähtyjä hahmoja. Bruce Waynen lisäksi Batmanin maailmasta on elokuvaan päässyt vain uskollinen hovimestari Alfred (Jeremy Irons), jossa on näemmä myös insinööritason sähkömiehen vikaa.

Snyderin elokuvassa on viime vuosien hienoimpia ja nimekkäimpiä näyttelijäkaarteja – olkoonkin, ettei heistä oikeastaan kukaan tee roolissaan minkäänlaista vaikutusta, ehkä Eisenbergia lukuun ottamatta. Elokuvan 150-minuuttisen keston aikana valkokankaalle kiidätetään joukko tuttuja roolihahmoja tuttujen näyttelijöiden esittämänä, mutta valtaosalle jää niin vähän aikaa, ettei näyttelijälle jää mitään tehtävää. Sen seurauksena roolisuoritukset ovat, mitä ovat.

Kuitenkin Bruce Waynen vanhempien kuolema on jälleen suuressa osassa ja se tietenkin näytetään, jälleen kerran. Snyderin Batman on muistojensa riivaama synkistelijä, joka näkee yöllä painajaisia. Tietenkin filmistä löytyy parikin kohtausta, jotka päättyvät siihen, kun Bruce herää sängyssään ja tajuaa kaiken olleenkin vain unta. Superman eli Clark puolestaan synkistelee, kun kaikki eivät pidäkään hänestä. Snyderkin synkistelee sijoittamalla lähes kaikki tapahtumat yöaikaan ja vesisateeseen.

Kaikista näistä huonoista puolista huolimatta Snyder on sittenkin onnistunut tekemään viihdyttävän kaksi- ja puolituntisen. Miten hän on siinä onnistunut? Yksinkertaista: vauhtia on niin paljon, että katsoja ei ehdi eikä viitsi kiinnittää huomiota sisällön puutteisiin. Vauhdikkaat toiminnalliset kohtaukset vievät kaiken huomion ja ne toimivat sen verran hyvin, ettei katsoja ehdi tylsistyä. Snyderilla on ollut rahaa, millä mällätä ja se näkyy. Kuvaajansa Larry Fongin kanssa hän on tehnyt tällä kertaa värikkäämpää ja sävykkäämpäää jälkeä muuttamatta jälkituotantovaiheessa koko kuvaa haaleaksi.

Elokuvaa kohtaan olleet olemattomat odotukset kenties saivat lopputuloksen näyttämään hieman paremmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Kuitenkaan elokuvan sisällöttömyyttä ja epäloogisuutta vähäisetkään odotukset eivät saa poispyyhityksi. Batman v Superman: Dawn of Justice on melko hyvää viihdettä, ei mitään muuta.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Yli kahden tunnin edestä dokumentteja elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Warner Bros.
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: Dolby Atmos
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat