Ex Machina (2015) [Blu-ray]

exmachina

EX MACHINA
Iso-Britannia 2015

Ohjaus: Alex Garland
Käsikirjoitus: Alex Garland
Tuotanto: Andrew Macdonald, Allon Reich
Pääosissa: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac

1 tunti 48 minuuttia

Muun muassa kolme Danny Boylen elokuvaa kynäilleen Alex Garlandin esikoisohjaus on yksi viime vuosien parhaimmista ja näyttävimmistä täysin brittiläisistä elokuvista, joskaan yksikään sen kolmesta päänäyttelijästä ei ole brittiläinen.

Ex Machina voi sijoittua yhtä hyvin nykypäivään kuin joidenkin vuosien päähän tulevaisuuteen, mutta joka tapauksessa se on puhdasta tieteisfiktiota. Maailman suosituimman hakukoneen perustanut miljardööri Nathan (Oscar Isaac) valitsee firmansa työntekijöistä yhden onnekkaan avustamaan häntä uusimmassa projektissaan. Onni suosii nuorta koodaria, Calebia (Domhnall Gleeson), joka lennätetään Nathanin salaiseen tutkimuslaitokseen keskelle-ei-mitään.

Caleb saa heti kuulla mielenkiintoisesta tehtävästään: Nathan on kehittänyt tietokoneen, robotin, jolla on tekoäly ja huomattava määrä inhimillisiä ominaisuuksia. Calebin tehtävänä on suorittaa Turingin testi ja yrittää verbaalisin kysymyksin selvittää, onko ”koehenkilö” ihminen vai tietokone. Caleb toki tietää asian todellisen laidan heti alusta alkaen, mutta hänen yllätyksekseen Ava-niminen robotti (Alicia Vikander) suoriutuu testistä erinomaisesti. Ihmismäinen Ava vetoaa Calebin tunteisiin odottamattomin seurauksin.

Garlandin elokuva ei ole lainkaan vaikeatajuinen, pikemminkin melko yksinkertainen, mutta siitä huolimatta debytoiva ohjaaja onnistuu luomaan tekstistään erittäin mielenkiintoisen ja ajatuksia herättävän elokuvan. Kyseessä on elokuva siitä, mitä voi seurata ihmisen halukkuudesta luoda ihmismäinen robotti ja miten onnistunut robotti – tai tekoäly – sen jälkeen suhtautuisi itseään tyhmempään ihmiseen. Ajatus ei ole uusi, mutta siinä on mahdollisuuksia moniin erilaisiin tulkintoihin ja Garland on tehnyt omansa erittäin hyvin.

Elokuvan tapahtumaympäristö – vuoristossa sijaitseva betonibunkkeri ilman ikkunoita, väriä, lämpöä ja tyystin vailla kodikkuutta – on ankean futuristinen ja sitä myöten myöskin elokuvan värimaailma. Vaikka tutkimuskeskus ja mainittu robotti edustavatkin (vielä olematonta) huipputeknologiaa, ei Ex Machina ole erilaisten keksintöjen esittelyä, vaan pääosassa ovat ihmiset, aidot ja keinotekoiset.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Viisi elokuvaan liittyvää dokumenttia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).