Toinen mahdollisuus (2014)

toinenmahdollisuus

EN CHANCE TIL
Tanska / Ruotsi 2014

Ohjaus: Susanne Bier
Käsikirjoitus: Anders Thomas Jensen
Tuotanto: Sisse Graum Jorgensen
Pääosissa: Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas

1 tunti 38 minuuttia

Tanskalaisohjaaja Susanne Bierin toinen Hollywoodin-valloitusyritys päättyi vielä kehnommin kuin ensimmäinen, ja nytkin hän palasi juurilleen pienimuotoisempien tanskalaisfilmien pariin. Bierin viidestoista pitkä elokuva, Toinen mahdollisuus, on samalla hänen vahvimpia teoksiaan.

Kuten Thomas Vinterbergin Jahti (2012), Toinen mahdollisuus on Tanskaan sijoittuva, mutta universaali kertomus epätodennäköisestä, mutta täysin mahdollisesta tilanteesta ihmisen elämässä, joka järkyttää ja koskettaa ketä tahansa. Nikolaj Coster-Waldaun näyttelemä poliisi Andreas on elämänsä onnellisimmassa vaiheessa. Kaunis vaimo (Maria Bonnevie) on hiljattain saanut poikavauvan, jonka kanssa hän pysyy kotona silloinkin, kun Andreas käy töissä. Simonin (Ulrich Thomsen) kanssa Andreas joutuu työssään näkemään mitä erilaisimpia ihmisiä ja elämäntilanteita. Hiljattain vankilasta vapautunut väkivaltainen narkkari ja rikollinen Tristan (Nikolaj Lie Kaas) on palannut yhteen Sannen (May Andersen) kanssa. Sanne, joka myös on koukussa huumeisiin, on pienen pojan äiti, mutta vaikka hän vaikuttaa välittävän lapsestaan, ei hän kykene poikaa hoitamaan – ja Tristania poika ei voisi vähempää kiinnostaa.

Tristanin kotiin yllätysvisiitin tekevät Andreas ja Simon ovat yhtä mieltä siitä, että omassa ulosteessaan makaava poikavauva olisi huostaanotettava, mutta byrokratian maailmassa sellainen ei käy nopeasti. Eräänä iltana Andreaksen oma poika kuolee, ja vaimonsa mielenterveyden puolesta pelkäävä mies tekee epätoivoisen teon. Alkaa elokuvan toinen vaihe, joka on yllätyksellinen, dramaattinen moraalinen pulma, jossa riittää katsojalle ajattelemisen aihetta.

Toisaalta erittäin uskottavia ja mahdollisia, mutta erittäin epätodennäköisiä tarinoita aiemminkin kertonut Bier onnistuu jälleen vetämään katsojan mukaan elokuvaansa, jonka päähenkilöt tuntuvat heti alkumetreiltä asti eläviltä ja aidoilta – moniulotteisilta ilman ilmiselvää yritystä tehdä heistä sellaisia. Tämänkin elokuvan tapauksessa on äärimmäisen tärkeää, että päähenkilö on sellainen, josta katsoja pitää ja jonka parasta katsoja toivoo alusta alkaen. Hienon roolisuorituksen tekevä Coster-Waldau on komea, rakastava, ajattelevainen ja kaiken perheensä eteen tekevä mies – yhdistelmä, joita tavataan lähinnä elokuvissa.

Synkkä tarina on kuvattu tummissa sävyissä syystalvella, kuten kunnon pohjoismainen draama pitääkin. Pienessä Tanskassa on jälleen suuren maailman tuntua, ja pienellä (4,8 miljoonan euron) budjetilla tehdyssä elokuvassa kaikki tekniset ja taiteelliset puitteet ovat kohdallaan – maailmanluokan draamaelokuva, jollaisia tanskalaisilta sopii odottaakin.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Atlantic Film / Future Film
  Tekstitys: Suomi, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 5.1, 2.0
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

16

dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).