Kingsman: Salainen palvelu (2014) [Blu-ray]

kingsmansalainenpalvelu

KINGSMAN: THE SECRET SERVICE
Iso-Britannia 2014

Ohjaus: Matthew Vaughn
Käsikirjoitus: Matthew Vaughn, Jane Goldman
Tuotanto: Matthew Vaughn, David Reid, Adam Bohling
Pääosissa: Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Strong

2 tuntia 9 minuuttia

Edellisen kerran, kun ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Matthew Vaughn teki elokuvan Mark Millarin sarjakuvan pohjalta, tuloksena oli supersankarielokuvien parhaimmistoon kuuluva toimintakomedia Kick-Ass (2010). Lajityypin valioyksilö ei ollut erityisen suuri yleisömenestys teatterilevityksessä, mutta Kingsman: Salaisen palvelun kohdalla tämäkin asia on hoidossa. Suomessakin tasaisen hyvin viikosta toiseen mennyt Kingsman on Kick-Assia suurempi, näyttävämpi, mutta ei välttämättä parempi saati hauskempi.

Millarin ja Dave Gibbonsin (Watchmen) sarjakuvaan pohjautuva elokuva on suora kunnianosoitus 1960- ja 1970-lukujen Bond-elokuville, joissa vielä oli iloista meininkiä, huoletonta tappamista ja hyvin omalaatuisia roistoja. Bond-filmit otetaan Kingsmanissa jopa puheeksi, vaikka niiden vaikutus näkyykin jo kaikessa muussa.

Colin Firth näyttelee bondmaista salaista agenttia, Harrya, joka ei työskentele millekään valtiolle, vaan Lontoossa toimivalle Kingsman-nimiselle yksityiselle organisaatiolle. Käytännössä Kingsman on kuitenkin aina hyvien puolella, toisin kuin heidän tuorein ja suurin vastustajansa, nettimiljardööri Valentine (Samuel L. Jackson) ja tämän jalkapuoli apuri (Fiona Hampton). Valentinen hämäräpuuhien yhteydessä on kuollut yksi Kingsmaneista, jonka korvaajan löytämiseksi järjestetään kandidaateille vaativa ja kerrasta poikki -mentaliteetilla toimiva alokasleiri. Sinne saapuu myös Eggsy (Taron Egerton), ongelmanuori, jonka isä oli Harryn kollega. Eggsyn on voitettava itsensä kuin myöskin kyettävä tilanteen tullen pelastamaan maailma Harryn ja Merlinin (Mark Strong) kanssa.

Firthin tyylilleen uskollisesti näyttelemä Harry on onnistunut yhdistelmä Bondia ja Harry Palmeria, jota näytellyt Michael Caine nähdään tässä elokuvassa Kingsman-järjestön johtajana. 1960-lukulainen herrasmiesagentti ei tällä kertaa ole erityisen kova naistenmies, vaan pikemminkin yrittää olla miehenmallina Eggsylle, jonka isä kuoli pelastaessaan hänen hengen. Eggsy puolestaan tarvitsee roolimallia ja uutta tilaisuutta elämässään.

Jacksonin näyttelemä Valentine on melko hyvä esimerkki niistä joistakin Bond-elokuvien roistoista, jotka ovat tylsiä verrattuna apureihinsa. Kahden metallisen tekojalan avulla liikkuva ja ihmisiä lahtaava apuri on tietenkin hyvännäköinen nainen, aitoon Bond-tyyliin. Harrylla ja Eggsyllä on apunaan uskomattomia vempeleitä, edelleen aitoon Bond-tyyliin. Mutta pelkän Bondin ja Harry Palmerin (positiivisessa mielessä) matkimisen lisäksi Kingsmanissa on paljon suoria viittauksia ja yhtäläisyyksiä esimerkiksi Stanley Kubrickin Tohtori Outolemmen (1964) kanssa. Juonissa on vähän samaa ja Kingsmanissa nähdään oma ”war roominsa”, mutta ennen kaikkea molemmat teokset ovat täysiverisiä komedioita, joilla on kuitenkin jotakin sanottavaa. Puolen vuosisadan aikana sanomassa syytetyt ovat edelleen ihmisiä, mutta nyt eri syystä.

Ohjaaja Vaughn, joka aloitti elokuvauransa tuottamalla Guy Ritchien meneviä rikosleffoja, on kolmella viimeisellä elokuvallaan osoittanut olevansa tämän päivän parhaimpia toiminta- ja komediaohjaajia. X-Men: First Classiin (2011) Kingsmania ei kannata liikaa verrata, mutta Kick-Assiin sitä on mahdotonta olla vertaamatta, ovathan molemmat saman sarjakuvataiteilijan teoksiin pohjautuvia toimintakomedioita ja vieläpä samoja pelimäisiä perspektiivejä kuvauksessaan hyödyntäviä. Näiden kahden välissä valmistunut X-Men-filmi kuitenkin osoittaa, ettei Vaughn ole jämähtänyt vain yhdenlaiseen kerrontaan, vaan on pikemminkin tehnyt Kingsmanista samanhenkisen sisarteoksen Kick-Assille kuin vain yrittänyt toistaa sen menestyksen.

Reilun kahden tunnin ajan Kingsman: Salainen palvelu tarjoaa suomalaiseen makuun uppoavaa agenttiviihdettä, näyttävää toimintaa ja hauskoja hetkiä. Lopulta mukana on sitä seksiäkin, joka on yhtä uskaliasta kuin elokuvan näyttävin toimintajakso, jollaisia Bond-elokuvissa ei milloinkaan ole uskallettu näyttää – eikä tulla uskaltamaankaan.


LISÄMATERIAALI

Moniosainen dokumentti elokuvan teosta, kuvagalleria ja traileri.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Fox-Paramount
  Tekstitys: Suomi, tanska, norja, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
  Kuva: 16:9 (2.39:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).