Foxcatcher (2014) [Blu-ray]

foxcatcher

FOXCATCHER
Yhdysvallat 2014

Ohjaus: Bennett Miller
Käsikirjoitus: E. Max Frye, Dan Futterman
Tuotanto: Bennett Miller, Megan Ellison, Anthony Bregman, ym.
Pääosissa: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo

2 tuntia 14 minuuttia

Hieman kaupallisemman Moneyballin (2011) jälkeen ohjaaja Bennett Miller palasi Capoten (2005) tyyppiseen maailmaan ja kerrontaan Foxcatcherilla, jonka pääosassa Steve Carell nähdään ensimmäisessä kuolemanvakavassa roolissa yhdysvaltalaisena miljonäärinä, joka päättää ryhtyä painivalmentajaksi ja tehdä äitinsä ylpeäksi.

Vahvan maskin alta hyvin pienieleisesti näyttelevä Carell on John du Pont, joka kutsuu Mark Schultz -nimisen painijan (Channing Tatum) kartanolleen ja tarjoutuu tämän valmentajaksi seuraavia MM-kilpailuja ja olympialaisia varten. Schultz on jo yhden olympiakullan voittaneeksi nuoreksi mieheksi varsin nöyrä ja arka, vähän hidasälyinen, mutta näkee tilaisuutensa tulleen ja pyytää niinikään olympiakultaa voittaneen veljensä Daven (Mark Ruffalo) mukaansa harjoittelemaan du Pontin alaisuudessa. Davea, perheellistä miestä (vaimona Sienna Miller)  ja veljeään älykkäämpää ihmistä, tarjous ei houkuttele.

Jättinenän takaa maailmaa katseleva, lyhythampainen ja kaikin keinoin mahdollisimman vastenmielisen näköiseksi tehdyn du Pontin elämä on malliesimerkki siitä, miten raha ei tee onnelliseksi. du Pontin kohdalla se on toiminut päinvastoin: lapsesta saakka aikaansa vain äitinsä (Vanessa Redgrave) kanssa viettänyt poika on kasvanut mieheksi täydellisessä eristyksessä, ja rahojensa ansiosta saattaa ryhtyä vaikkapa olympiavoittajien painivalmentajaksi, jos niin tahtoo. Kohteliaan, mutta aikaa myöten yhä arvaamattomammaksi muuttuvan du Pontin ponnistelujen takana on nainen, hänen äitinsä, jonka poika selvästikin haluaisi tehdä ylpeäksi.

Draamarooleissaan useimmiten silkkaan ylinäyttelemiseen sortunut Tatum on uransa parhaimmassa vireessä. Niin hänen Markinsa kuin Ruffalon Schultz ja jopa Carellin du Pont ovat kaikki mahdollisimman rauhallisesti ja arkisesti käyttäytyviä ihmisiä. Sama rauhallisuus toistuu elokuvassa muutenkin: äänisuunnittelussa on kiinnitetty paljon huomiota nimenomaan erilaisten äänien vähäisyyteen ja musiikkiakin käytetään huomaamattomasti. Se, ettei musiikkiin kiinnitä mitään huomiota on osoitus siitä, miten toimiva ja mielenkiintoinen tarina on ja miten Miller on sen kertonut. Yhteen, kaukana odottavaan päämäärään keskittyvien ihmisten harmaata arkea korostaa entisestään Greg Fraserin (Zero Dark Thirty, Killing Them Softly) samansävyinen kuvausjälki.

Foxcatcherin viimeisten minuuttien vaikuttavuus on paljolti niitä edeltäneen kahden tunnin ansiota. Hienon finaalin rakentaminen vaatii aikaa, mutta tokikaan tätä elokuvaa ei ole tehty vain sen hienon lopun takia, vaan sen innoittamana, onhan elokuvan pohjana todelliset tapahtumat. Joka tapauksessa loppu on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin vaikuttava, että toivoisi näkevänsä Milleriltä jonakin päivänä  samanlaiseen maailmaan sijoittuvan täysiverisen rikoselokuvan.

Foxcatcher tuotettiin ilman Hollywood-studioita, vaikka Sony sen levityksestä vastasikin. Sen pääosissa on kolme toinen toistaan nimekkäämpää nykynäyttelijää, ohjaaja on arvostettu ja yhtenä tuottajista on miljardöörin tytär, jolle raha ei merkitse mitään. Tällaisella yhtälöllä voi syntyä Foxcatcherin kaltaisia elokuvia, niitä varsinaisia taide-elokuvia, tietyllä tapaa katsojia haastavia, synkkiä ja epäkaupallisia, joista Hollywoodia ei taatusti tunneta.


LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia ja dokumentti elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).