theplayer

THE PLAYER
Yhdysvallat 1992

Ohjaus: Robert Altman
Käsikirjoitus: Michael Tolkin
Tuotanto: Michael Tolkin, David Brown, Nick Wechsler
Pääosissa: Tim Robbins, Greta Sacchi, Fred Ward, Whoopi Goldberg

1 tunti 59 minuuttia


Robert Altmanin elokuva Hollywoodista kertoo tarinan erään filmistudion tuotantopäälliköstä, Griffin Millistä (Tim Robbins), joka saa tavallista vaarallisemmalta vaikuttavan vihollisen nimettömiä kirjeitä ja postikortteja lähettelevästä vaanijasta. Tällä miehellä tai naisella, joka on todennäköisesti hylkäävän päätöksen saanut käsikirjoittaja, on selvästi kana kynittävänä hollywoodilaisen juonittelun taitavan Griffinin kanssa.

Käsikirjoittaja Michael Tolkinin (Piilokyttä, Deep Impact, Nine) omaan romaaniin pohjautuva elokuva alkaa Käyntiin!-huudolla ja noin kahdeksan minuuttia kestävällä yhdellä kuvalla, jonka aikana puhutaan mm. Orson Wellesin Pahan kosketuksen (1958) kamera-ajosta ja Alfred Hithcockin Köyden (1948) leikkaamattomuudesta – Altmanin tehdessä siis samanaikaisesti pitkän kamera-ajon ja leikkaamatta kertaakaan sen aikana. Ylipäätään elokuva on täynnä viittauksia Hollywoodiin, sen tuottamiin elokuviin, toimintatapoihin, studioihin ja eritoten näyttelijöihin ja ohjaajiin, joita vilahtaa kuvissa melkoinen liuta.

Tappouhkauksia lähettelevää vaanijaansa jäljittävä Griffin tulee vahingossa tappaneeksi erään läpimurtoaan odottavan käsikirjoittajan, jonka vaimon (Greta Sacchi) kanssa hän aloittaa suhteen. Sacchin näyttelemä taiteilijaneito, joka ei välitä tippaakaan elokuvista, on lapsellinen pikkutyttö, joka herättänee katsojissa yhtä paljon tunteita puolesta ja vastaan kuin Griffinkin, joka on varsinainen antisankari, mutta kuitenkin elokuvan päähenkilö.

Altmanin ”tavaramerkit” suuresta näyttelijäkaartista, toistensa päälle menevästä puheesta ja paljolti näyttelijöiden (tai roolihahmojen) liikkeiden ehdoilla tehtävistä kuvista ovat kaikki läsnä tässä satiirissa, joka on niin uskomaton, että siinä täytyy olla paljon totuuttakin.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Lisämateriaalia ei ole.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Atlantic Film
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (1.77:1)
  Levyjä: 1

7

Ei Blu-ray-julkaisua.

Ensi-illat

Keskiviikko 16.1.

ironsky2juliste2

Perjantai 18.1.

glassjuliste2 greenbookjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ironsky2juliste2 aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909