Isän, pojan ja pojanpojan nimeen (1999)

isanpojanjapojanpojannimeen

SUNSHINE
Saksa / Itävalta / Kanada / Unkari 1999

Ohjaus: István Szabó
Käsikirjoitus: István Szabó, Israel Horovitz
Tuotanto: Andras Hamori, Robert Lantos
Pääosissa: Ralph Fiennes, Jennifer Ehle, Rosemary Harris, Rachel Weisz

2 tuntia 59 minuuttia


Unkarilaisen István Szabón fiktiivinen, mutta aidontuntuinen Isän, pojan ja pojanpojan nimeen on yli kolmituntinen (DVD:llä hieman alle) elokuva unkarilaisesta Sonnenschein-suvusta 1800-luvun lopulta yli 1900-luvun puolivälin kertoen kolmen sukupolven miehistä ja näiden naisista. Ralph Fiennes, joka oli siihen mennessä nähty mm. natsina Schinderin listassa (1993) ja sotilaana Englantilaisessa potilaassa (1996), tekee Szabón elokuvassa kolmoisroolin elokuvan suomenkielisen nimen mukaan niin isänä, poikana kuin pojanpoikanakin.

Szabón elokuvan aitoutta korostavat moiteettomien lavasteiden ja näyttelijäsuoritusten ohella sen tarinan sellaiset piirteet, joita ei enää tämän päivän yhteiskunnassa suvattaisi. Sonnenscheinin isäntä perusti aikanaan oman viinatehtaan, jolle antoi oman nimensä. Tehtaalla tapahtuneessa räjähdyksessä kuolleen isännän poika saa itse parikin poikaa, Ignatzin (Fiennes) ja Gustaven (James Frain ja myöhemmin John Neville), joiden lisäksi perheessä asuu orvoksi jäänyt serkkutyttö Valerie (Jennifer Ehle, myöhemmin roolissa on Ehlen äiti Rosemary Harris).

Ignatz ja Valerie rakastuvat toisiinsa, vaikka ovat eläneet kuin sisarukset. Serkkujen välistä avioliittoa ei mikään laki kiellä, joten vanhempiensa vastusteluista huolimatta Igntaz nai Valerien ja perustaa perheen. Lakitieteiden tohtoriksi lukeneen Ignatzin uran etenemistä vaikeuttaa hänen juutalaisuutensa, josta hän päättääkin luopua. Ignatz on monarkian kannattaja, keisarille uskollinen 1. maailmansodan aikainen kenttätuomari, jonka veli Gustave puolestaan liittyy ennen pitkää valtaan nousevien kommunistien riveihin. Myöhemmin Ignatzin poika, Adam (Fiennes), menestyy miekkailijana, mutta joutuu yhdessä Ivan-poikansa (Fiennes) kanssa keskitysleirille. Kolmen sukupolven viimeinen edustaja saa kantaa kahden edellisen syntejä, koettelemuksia ja tragedioita harteillaan, yrittäen tehdä rauhan menneisyytensä ja nykyisyyden kanssa.

Vaikka Szabón elokuva sijoittuukin Unkariin, on siihen historiansa tuntevan suomalaisenkin helppo samaistua. 1800-luvun lopun ja varsinkin 1900-luvun ensimmäisen puoliskon suuret mullistukset koettelivat myös Suomea, joka ehti Szabón elokuvan kuvaaman ajanjakson aikana itsenäistyä, kokea sisällissodan ja toisen maailmansodan, eikä kommunisteja puuttunut Suomestakaan. Veljeskansan koettelemukset olivat kuitenkin sen verran erilaisia, etteivät ne kestä tämän tarkempaa vertailua.

Kolmituntiseksi elokuvaksi Isän, pojan ja pojanpojan nimeen etenee erittäin hyvää vauhtia. Kolmen eri sukupolven kuvaamisen ansiosta elokuvan voi sanoa sisältävän kaksi eri filmiä, yhden Ignatzista ja Adamista, toisen Ivanista. Miehet ovat tarinan pääosassa, mutta tärkeään osaan nousee myös sekä nuori että vanha Valerie, joka perheestä ainoana elää riittävän vanhaksi kokeakseen kaikki tarinan suuret tapahtumat. Äidin ja tyttären paneminen nuoren ja vanhan Valerien rooliin on tuottanut erinomaisen tuloksen, puhumattakaan uskottavasta, jos sitä vertaa samannäköisen Fiennesin kierrättämiseen kolmessa roolissa.

Szabón kanssa jo Mephiston (1981) tehneen Lajos Koltain komeasti kuvaaman elokuvan julisteessa ja DVD-kannessa Fiennesin rinnalla nähdään Rachel Weisz, jonka rooli pitkässä elokuvassa jää varsin pieneksi. Hänet nähdään Adamin veljen vaimona ja Adamin rakastajattarena huomattavasti vähäisemmässä roolissa kuin esimerkiksi Valerie. Kun Fiennes ja Weisz nähtiin toistamiseen samassa elokuvassa, oli heillä pääroolit Uskollisessa puutarhurissa (2005).

tahti2


LISÄMATERIAALI

Lisämateriaalia ei ole.

DVD-JULKAISU

Julkaisija: Atlantic Film
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).