sofienvalinta

SOPHIE'S CHOICE
Iso-Britannia / Yhdysvallat 1982

Ohjaus: Alan J. Pakula
Käsikirjoitus: Alan J. Pakula
Tuotanto: Alan J. Pakula, Keith Barish
Pääosissa: Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol

2 tuntia 31 minuuttia


Sofien valinnan nimikkokohtaus on varmasti yksi elokuvahistorian koskettavimmista, jota edeltää ja seuraakin monia romanttisia, traagisia ja iloisiakin hetkiä. Ylipituudesta kärsivä elokuva pohjautuu William Styronin romaaniin ja kertoo uskomattoman, mutta samanaikaisesti erittäin aidontuntuisen tarinan kahden elämän ulkopuolelle jäävän ihmisen rakkaudesta. Sophie (Meryl Streep) ja Nathan (Kevin Kline) kun tuntuvat elävän ja haluavan elää ainoastaan silloin, kun ovat yhdessä, vaikka suuria riitoja heidän yhteiselostaan ei puutu.

Sophien ja vähäisemmässä määrin myöskin Nathanin elämäntarinat kerrotaan pala palalta Stingon (Peter MacNicol) silmin. Eletään 2. maailmansodan jälkeistä aikaa New Yorkissa, minne etelävaltioista kotoisin oleva Stingo saapuu tehdäkseen itsestään kirjailijan. Samassa alivuokralaistalossa asuvat myös Sophie ja Nathan, joihin arka ja heiveröinen, mutta älykäs ja silti naiivi Stingo ei voi olla tutustumatta. Kolmikosta tulee mitä parhaimmat ystävät, mutta jokaisesta pitkästä ilosta seuraa aina itku.

Alan J. Pakulan ohjaaman ja Styronin romaanin pohjalta käsikirjoittaman elokuvan ehdottomasti parhainta antia on Meryl Streepin roolisuoritus, joka on hänen uransa paras. Streep on keskitysleirin kauhut kokeneena Sophiena herkkä haavanlehti, jonka elämäntarinan syventyessä ei katsoja voi olla kokematta mitä suurinta surua ja myötätuntoa häntä kohtaan sekä ymmärtää hänen elokuvan loppupuolella tekemiään ratkaisuja. Sophien tekemä valinta on totisesti ollut niin traaginen, ettei siitä kertovaa kohtausta voi katsoa kuivin silmin. Eikä se ole siirappinen kohtaus, ei tämä ole mikään Steven Spielbergin Schindlerin lista.

Myöhemmin tekemistään komediarooleista paremmin muistettava MacNicol on päässyt uransa toisessa filmiroolissa niin tasokkaaseen seuraan, ettei ole mitenkään tavatonta, jos pitää hänen roolisuoritustaan jopa huonona. Sitä se nimittäin on, jos sitä lähtee vertaavaan hänen rinnallaan loistaviin Streepiin ja filmidebyyttinsä tekevään Klineen. Errol Flynniä muistuttava Kline onnistuu katoamaan rooliinsa siten, ettei häntä katsellessa ajattele katsovansa näyttelevää Kevin Klinea. Samaa ei voi sanoa Streepistä, mutta se johtuukin tässä tapauksessa siitä, että hän on kuin Jack Nicholson elokuvassa Yksi lensi yli käenpesän: tekee aivan ainutlaatuisen hienon roolisuorituksen ja näyttää meille kaikille, miten näytellään. Näin ollen on mahdotonta olla ajattelematta filmillä esiintyvää hahmoa näyttelijänä.

Alan J. Pakula oli erittäin ammattitaitoinen laatufilmien ohjaajana, joka pystyi hyppimään genrestä toiseen säilyttäen korkean tason, mutta ei koskaan tehnyt mitään omaleimaista tai ainutlaatuista saati yrittänytkään luoda poikkeuksellisen kauniita kuvia. Hänen filmeissään tarina ja ennen kaikkea ihmiset, näyttelijät, olivat pääosassa jopa siinä määrin, että visuaalinen puoli on jäänyt liiankin taka-alalle. Elokuva kun nyt kuitenkin on visuaalista taidetta. Vaikka Soien valinta on kuvasommitteluiltaan ja leikkauksiltaan täysin virheetöntä työtä, eivät sen kuvat ”loista” tai ”hehku” niin kuin elokuvan parhaimmillaan pitäisi. Jos näin olisi ja elokuvan pituutta olisi hieman karsittu, niin nämä yhdistettynä hienoon tarinaan ja fantastisiin roolisuorituksiin tekisivät Sofien valinnasta suuren mestariteoksen. Tällaisenaan se on hieno ja sen mukaisesti kerrottu tarina, jonka päänäyttelijöiden roolisuoritukset ovat ikimuistoisia.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 2.0
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

16

Ensi-illat

Perjantai 7.1.

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A B C

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat