prinsessanryosto

THE PRINCESS BRIDE
Yhdysvallat 1987

Ohjaus: Rob Reiner
Käsikirjoitus: William Goldman
Tuotanto: Rob Reiner, Andrew Scheinman
Pääosissa: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Robin Wright

1 tunti 38 minuuttia


Prinsessan ryöstö (1987), hyvin erilaisia tarinoita kolmikymmenvuotisen uransa aikana ohjanneen Rob Reinerin järjestyksessään neljäs ohjaustyö, on yksi 1980-luvun rakastetuimmista Hollywood-filmeistä – tai ainakin sillä on suuri ja hyvin vankka kannattajakuntansa. Monin tavoin se palautti katsojien mieliin ne ajat, jolloin Hollywoodin seikkailufilmit olivat viattomia, romanttisia, hauskoja ja turvallisesti jännittäviä. Samaan tyyliin jatkoi myös Ron Howardin Willow – suuri seikkailu (1988),  mutta siihen tämänkaltaisten filmien ”tulva” sitten loppuikin.

Mestarillisen William Goldmanin (Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat, Maratoonari, Presidentin miehet, Yksi silta liikaa) oman romaaninsa pohjalta käsikirjoittamassa filmissä kerrotaan aluksi television kyllästyttämästä nuoresta pojasta (Fred Savage) ja tämän isoisästä (Peter Falk), joka saapuu piristämään kipeänä olevaa tyttärenpoikaansa lukemalla tälle sadun. Luonnollisestikin isoisän lapsenlapselleen tämän pienoisista vastusteluista huolimatta lukema satu herää henkiin katsojien silmien edessä, eikä kertojaäänenä toimivaa pappaa tai poikaakaan nähdä enää kuin muutamana pienenä hetkenä.

Televisiodekkaria muistuttavan isoisän lukemassa tarinassa kaunis nuori nainen (Robin Wright) rakastuu komeaan nuoreen poikaan (Cary Elwes), mutta ruma keski-ikäinen prinssi (Chris Sarandon) haluaa tytön omakseen ja saakin, kun tämä uskoo rakastettunsa kuolleen laivamatkalla. Kun muutama hölmöläinen (Wallace Shawn, André the Giant ja Mandy Patinkin) kidnappaa juonittelevan prinssin tulevan morsiamen, sattuu kuolleeksi luultu rakastettu sopivasti paikalle ja lähtee pelastamaan rakastettuaan. Siinä samalla kerrotaan kostosta, ystävyydestä ja jopa kidutuksesta, mutta ennen kaikkea todellisesta rakkaudesta, jota on nyt sitten ainakin satukirjoissa.

Reinerin elokuvat eivät ole koskaan olleet toteutukseltaan erityisen filmaattisia, joka ehkä osittain selittyy hänen televisiotaustallaan. Television estetiikkaa Reiner ei kuitenkaan harjoita, mutta kuvapuoli on Prinsessan ryöstössäkin selkeästi taka-alalla huumorin ja näyttelijäsuoritusten ollessa tärkeimmässä osassa. Se ei tokikaan ole huono lähestysmistapa, vaikka molempi olisikin parempi. Mutta erinomainen onkin Patinkin roolisuoritus espanjalaisena miekkamiehenä, jollaista hän esitti paremmin kuin Antonio Banderas kymmenisen vuotta myöhemmin Zorron naamiossa.

Prinsessan ryöstö on tarkoituksellisen romanttinen ja viaton seikkailuelokuva, jonka seurassa ei voi olla viihtymättä, mutta jonka suurin heikkous on sen vähäinen tarina. Tapa kertoa eri aikakauteen sijoittuva tarina nykypäivän henkilön silmin oli Reinerille tuttu jo Viimeisestä kesästä (1986), mutta juuri muuta yhteistä näillä filmeillä ei sitten olekaan.

tahti3


LISÄMATERIAALI

Reinerin ja Goldmanin kommenttiraita, making of -dokumentteja, Cary Elwesin videopäiväkirja, ym.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Fox-Paramount
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.78:1)
  Levyjä: 1

12

Ensi-illat

Keskiviikko 16.1.

ironsky2juliste2

Perjantai 18.1.

glassjuliste2 greenbookjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ironsky2juliste2 aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909