Beverly Hills -kyttä III (1994) [Blu-ray]

BEVERLY HILLS COP III
Yhdysvallat 1994

Ohjaus: John Landis
Käsikirjoitus: Steven E. de Souza
Tuotanto: Mace Neufeld, Robert Rehme
Pääosissa: Eddie Murphy, Judge Reinhold

1 tunti 44 minuuttia


Kolmannen ja samalla huonoimman Beverly Hills -kyttä -elokuvan ohjaajana ja käsikirjoittajana olivat aikaisempien osien tekijöitä kokeneemmat miehet. Ohjaaja John Landis oli ennen tätä filmiä tehnyt joukon komediaittejä, kuten Delta-jengin, Blues Brothersin, Ihmissuden Lontoossa sekä Eddie Murphyn kanssa Vaihtokaupan ja Prinssille morsiamen. Käsikirjoittaja Steven E. de Souza oli hänkin työskennellyt Murphyn kanssa jo aikaisemmin, jonka lisäksi hän oli kirjoittanut Schwarzeneggerille Commandon, Predatorin ja The Running Manin sekä Bruce Willisille kaksi Die Hard -hittiä.

Huolimatta siitä, että tekijöinä oli joukko osaavia miehiä, on tulos erittäin huono verrattuna edeltäjiin, mutta omillaan ”vain” keskinkertainen toimintakomedia. Juoni noudattelee tuttua kaavaa; Axelin (Murphy) poliisipäällikkö ammutaan erään ryöstökeikan selvittelyn yhteydessä ja jäljet johtavat Beverly Hillsiin, minne Axel lähtee. Taggart ja Bogomil eivät enää ole mukana, mutta Rosewood (Judge Reinhold) sen sijaan on. Reinhold onkin pääasiallisesti vastuussa elokuvan hauskoista hetkistä, joita Murphylla itsellään on vieläkin vähemmän. Vielä huonommin ovat asiat toimintakohtausten kohdalla, joista puuttuu vauhdikkuus ja jännittävyys, vaikkakin ne puitteiltaan ovat aikaisempien elokuvien toimintakohtauksia näyttävämpiä.

John Landisin käsissä Beverly Hills -kytästä on tullut outo verisen väkivallan ja lapsille suunnatun huumorin yhdistelmä. Elokuva otettiin vastaan sen arvon mukaisesti, joka tarkoitti käytännössä sitä, että elokuva pääsi taloudellisesti juuri ja juuri omilleen, mutta tuhosi samalla Murphyn uran. Lähes jokainen Murphyn aikaisempi elokuva oli ollut vähintäänkin kohtalaisen menestyksekäs, mutta Beverly Hills -kyttä III:n jälkeiset menestykset on laskettavissa yhden käden sormilla, jos ei siten ota lukuun animaatioita, jotka olisivat menestyneet kyllä ilman Murphyakin – ainakin englanninkielisten maiden ulkopuolella.

Beverly Hills -kyttä III:ssa nähdään cameo-rooleissa useita elokuvaohjaajia George Lucasista lähtien.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

BLU-RAY-JULKAISU

Julkaisija: Paramount
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (1.78:1)
Levyjä: 1

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).