Oikeuden puolustaja (1995) [Blu-ray]

JUST CAUSE
Yhdysvallat 1995

Ohjaus: Arne Glimcher
Käsikirjoitus: Jeb Stuart, Peter Stone
Tuotanto: Arne Glimcher, Steve Perry, Lee Rich
Pääosissa: Sean Connery, Laurence Fishburne

1 tunti 42 minuuttia

John Katzenbachin romaaniin perustuva Oikeuden puolustaja valmistui viisi vuotta Martin Scorsesen Cape Fear -uudelleenfilmatisoinnin jälkeen, mutta ilmeisesti Oikeuden puolustajan pääroolia näyttelevä Sean Connery ei Scorsesen filmiä nähnyt, sillä muuten hän tuskin olisi suostunut mukaan tähän filmiin.

Connery näyttelee skotlantilaislähtöistä professoria, joka ei ole harjoittanut lakia 25 vuoteen, mutta kylläkin opettanut sitä. Kuolemanrangaistukseen ja sen vastustamiseen keskittynyt professori saa erään luennon jälkeen kirjeen eräältä mummolta, joka kertoo sen olevan hänen pojanpojaltaan. Bobby Earl (Blair Underwood) on syyttömänä tuomittu pienen tytön raiskauksesta ja murhasta, josta hän tulee saamaan sähkötuolia, ellei professori suostu häntä auttamaan ja saamaan tuomion kumotuksi.

Syyttäjänä työskentelevän vaimonsa (Kate Capshaw) vaatimuksesta professori suostuu tutkimaan Floridassa asuneen Bobby Earlin tapausta. Järkevältä vaikuttava nuori mies johdattaa professorin oikeille raiteille, ottamaan silmätikukseen hänet pidättäneen ja kuulustelussa pahoinpidelleen kovanaamakytän (Laurence Fishburne), jota ei liiemmin näytä kiinnostavan, oliko Bobby Earl todellisuudessa syyllinen vai syytön. Tapausta selvittäessään professori törmää odottamattomiin yllätyksiin – jotka kylläkin ovat varsin ennalta arvattavia, mikäli ottaa huomioon yli puolitoistatuntisen elokuvan tapahtumien etenemisajan.

The Mambo Kingsin esikoisohjauksenaan tehneen tuottaja Arne Glimcherin vasta toinen ohjaustyö on varsin ammattitaitoisesti tehty elokuva. Ikävä kyllä käsikirjoitus ei ole erityisen kiinnostava eikä myöskään loppua kohden lisääntyvät yhtäläisyydet Cape Feariin ja käsikirjoittajien tai romaanin kirjoittajan kyvyttömyys tehdä tarinalleen kunnon loppua. Kuitenkin Connery on aina charmantti päänäyttelijä, ja Fishburne puolestaan parhaimmillaan tämän elokuvan roolissaan. Elokuvan kiinnostavuus onkin pitkälti heidän kahden varassaan. Mukana on myös polvenkorkuinen Scarlett Johansson professorin tyttärenä.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Warner Bros.

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (2.40:1)

Levyjä:
1

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).