Vallan kääntöpuoli (2011) [Blu-ray]

THE IDES OF MARCH
Yhdysvallat 2011

Ohjaus: George Clooney
Käsikirjoitus: George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon
Tuotanto: George Clooney, Grant Heslov, ym.
Pääosissa: Ryan Gosling, George Clooney

1 tunti 41 minuuttia

Beau Willimonin omasta näytelmästään yhdessä George Clooneyn ja Grant Heslovin kanssa käsikirjoittama Vallan kääntöpuoli ei tarjoa tarinansa kannalta mitään uutta. Vastaavanlaisia kertomuksia on nähty valkokankaalla ja televisiossa useita kertoja.

Clooneyn neljäs ohjaustyö on kertomus kolmikymppisestä lehdistövastaavasta, Stephenistä (Ryan Gosling), joka työskentelee presidentiksi pyrkivän kuvernööri Mike Morrisin (Clooney) kampanjatiimissä. Hän on nuori, lahjakas ja älykäs, mutta vielä liian turmeltumaton pärjätäkseen politiikan huipulla. Tapaaminen kilpailijan kampanjapäällikön (Paul Giamatti) ja suhteen aloittaminen oman kampanjatoimiston harjoittelijan (Evan Rachel Wood) kanssa tulee kuitenkin opettamaan hänet toimimaan politiikassa.

Käytännössä Vallan kääntöpuoli kertoo juuri siitä, miten nuori ja kokematon, optimistinen mies saadaan muuttumaan kyyniseksi työnarkomaaniksi, kun hän etenee urallaan huipulle ja joutuu tekemisiin vanhojen konnien kanssa. Luonnollisesti myös puhtoisena pulmusena, koko kansan ja pienen ihmisen asialla esiintyvänä miehenä esiintyvä presidenttiehdokaskin on todellisuudessa valehtelija ja roisto.

Vallan kääntöpuoli on sisältönsä tuttuudesta huolimatta, ehkä osittain juuri siksi, oikein pätevästi ja toimivasti käsikirjoitettu ja ohjattu. Clooney ei ole tyypillinen ohjaava näyttelijä, vaan hän myös tietää, miten kameraa käytetään eikä tyydy vain näyttelemään elokuvaohjaajaa. Tämä näkyy lopputuloksessa, joka on tyyliltään yhtäläinen, hyvin perinteisesti toteutettu elokuva ja nykypäivän filmiksi harvinaisen lyhyt. Tänä päivänä tehdyt elokuvat, varsinkin tällaiset Oscar-tärpit, kun usein venytetään kestämään vähintään kaksi tuntia, koska jonkin logiikan mukaan suuri elokuva ei voi olla kestoltaan puolitoistatuntinen.


LISÄMATERIAALI

Clooneyn ja Heslovin kommenttiraita sekä neljä lyhytdokumenttia liittyen elokuvan tekoon. Suomenkielinen tekstitys.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
FS Film

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1

Kuva:
16:9 (2.40:1)

Levyjä:
1

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).