Kaunis Sabrina (1954) [Blu-ray]

SABRINA
Yhdysvallat 1954

Ohjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: Billy Wilder, Ernest Lehman, Samuel Taylor
Tuotanto: Billy Wilder
Pääosissa: Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, William Holden

1 tunti 54 minuuttia

Samuel Taylorin näytelmään perustuva Kaunis Sabrina on yksi mestariohjaaja Billy Wilderin rakastetuimmista ja samalla myös parhaimmista elokuvista. Yksi kaikkien aikojen romanttisimmista filmeistä on muistutus myös siitä, että nykyelokuvasta ei ikävä kyllä ole enää mihinkään.

William Wylerin Loma Roomassa -mestariteoksesta edellisvuonna tähdeksi tullut ja filmistä Oscarin voittanut Audrey Hepburn näyttelee Wilderin elokuvassa Sabrinaa, nuorta romantikkoa, joka elää yhdessä leski-isänsä Thomasin (John Williams) kanssa autotallin yläkerrassa. Thomas on toiminut Larrabeen upporikkaan tehtaanomistajaperheen autonkuljettajana yli 25 vuoden ajan.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/sabrina1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/sabrina1_t.jpg,Billy Wilder: Sabrina;images/muut/arvostelut/2012/sabrina2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/sabrina2_t.jpg,Billy Wilder: Sabrina; }

Kaksikymmenvuotias Sabrina on hyvin tyttömäinen nuori nainen, joka on ollut rakastunut Larrabeen perheen nuorempaan poikaan, Davidiin (William Holden), lapsesta asti. David on sanomalehtien juorupalstoja myöten tunnettu naistenmies, joka on ollut naimisissa kolmesti ja on nyt menossa naimisiin neljännen kerran. Uuteen avioliittoon syynä on kuitenkin Davidin vanhempi veli Linus (Humphrey Bogart), perheyhtiötä johtava työnarkomaani, joka näkee erinomaisen bisnestilaisuuden siinä, jossa David nai erään toisen rikkaan suvun tyttären.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/sabrina3.jpg,images/muut/arvostelut/2012/sabrina3_t.jpg,Billy Wilder: Sabrina;images/muut/arvostelut/2012/sabrina4.jpg,images/muut/arvostelut/2012/sabrina4_t.jpg,Billy Wilder: Sabrina; }

Linusin ja Davidin suunnittelmat muuttuvat, kun kaksi vuotta Pariisissa kokkikoulussa viettänyt Sabrina palaa kotiin. Viimeisimpään muotiin pukeutuva Sabrina on 22-vuotias, äärimmäisen kaunis ja erittäin herkkä romantikko, joka ei ole moksiskaan siitä, että David kiinnittää häneen huomionsa vasta sen jälkeen, kun hän on ns. puhjenut kukkaan. Lopulta Linus päättää puuttua asiaan ja alkaa itsekin tapailla Sabrinaa, tarkoituksenaan lähettää hänet takaisin Pariisiin, mutta nopeasti myös surullinen, yksinäinen mieskin rakastuu hienon naisen perikuvaan.

Wilderin, Ernest Lehmanin ja näytelmäkirjailija Taylorin käsikirjoittama Sabrina on tyypillinen aikansa Hollywood-elokuva sikäli, että toisin kuin vaikkapa nykypäivän elokuvissa, siinä ei matkata sataan eri tapahtumapaikkaan, henkilöhahmoja ei ole tuhottomasti (päähenkilöllä ei ole melkeinpä yhtäkään ystävää) ja ne muutamat sivuhahmot ovatkin sitäkin hienompia (kuten Sabrinan isä ja poikien isä), montaasijaksoja ei nähdä, jne. Nykypäivän elokuvien tavoin Sabrinan ohjaaja on kuitenkin kiinnittänyt erityistä huomiota naispääosanäyttelijänsä takamukseen. Wilder on myös onnistunut saamaan myös näyttelijöistään irti näiden uran parhaimpiin lukeutuvat roolisuoritukset.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Paramount

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym

Ääni:
Dolby True HD Mono

Kuva:
Full Frame, mustavalkoinen

Levyjä:
1

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).