KING KONG
Uusi-Seelanti / Yhdysvallat / Saksa 2005

Ohjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens
Tuotanto: Peter Jackson, Jan Blenkin, Carolynne Cunningham
Pääosissa: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody

3 tuntia 20 minuuttia

Peter Jacksonin kertomus siitä, kuinka hän on Merian C. Cooperin ja Ernest B. Schoedsackin King Kongin (1933) erittäin suuri ihailija on varsin hauska sikäli, että hän silti filmasi aiheen uudelleen ja näin ollen uskoi pystyvänsä ylittämään tuon alkuperäisteoksen. Tietysti 2000-luvulla saatettiin elokuvasta tehdä visuaalisesti näyttävämpi ja uskottavampi, mutta CGI-tehosteet eivät kuitenkaan yksistään elokuvaa tee.

Jacksonin uudelleenfilmatisointi on kuitenkin varsin hyvä viihde-elokuva, joka sisältää muutamia sisäpiiriin vitsejä liittyen alkuperäiseen filmiin ja sen tekijöihin. Tarina noudattaa samaa kaavaa kuin alkuperäinen filmatisointi, joka perustui Cooperin ja kirjailija Edgar Wallacen alkuperäistarinaan.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/kingkong1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/kingkong1_t.jpg,Peter Jackson: King Kong;images/muut/arvostelut/2012/kingkong2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/kingkong2_t.jpg,Peter Jackson: King Kong; }

Komediarooleistaan tunnettu Jack Black näyttelee Carl Denhamia, 1930-luvun New Yorkissa uutta filmiään studiojohtajille esittelevää elokuvaohjaajaa, jonka ura on päättymässä suureen taloudelliseen ja taiteelliseen katastrofiin. Hän ei kuitenkaan ole valmis antamaan periksi, vaan kunnon ketkun tavoin vetää nenästä studiojohtajia ja livahtaa pois konttorista, ennen kuin saa kuulla filmin tuotannon keskeytettävän. Carl suuntaa kohti kaupunkia, löytää sieltä kirjaimellisesti nälkäisen nuoren näyttelijättären, Annin (Naomi Watts), joka ottaa vastaan Carlin romanttisen elokuvan pääroolin. Osasyy tähän on kärsineen ja yhä kärsivän Annin toive tavata elokuvan käsikirjoittaja, tasokas näytelmäkirjailija Jack Driscoll (Adrien Brody).

Kuvausryhmä suuntaa kohti Singaporea vanhalla ja raihnaisella höyrylaivalla, mutta todellisuudessa Carl on päättänyt viedä kuvausryhmänsä salaperäiselle Pääkallosaarelle, josta yksikään ei ole koskaan palannut. Mukanaan elokuvansa tähdet ja kuvausryhmä sekä runsaasti filmiä, saavuttuaan saarelle he rantautuvat ja lähtevät tutkimaan ympäristöä filmaamista varten. Autioitunut alkuasukaskylä ei kuitenkaan suinkaan ole autioitunut, ja pian osa kuvausryhmäläisistä on kokenut karun kuoleman ja Ann joutunut alkuasukkaiden vangiksi. Näiden suunnitelmana on uhrata vaalea kaunotar saaren kuninkaalle, Kongiksi kutsutulle jättiläisapinalle.

Hyvin omalaatuisen rakkaustarinan kertova King Kong on mitä erinomaisin seikkailu- ja toimintaelokuva, jolla ei elokuvan alkupuolta lukuun ottamatta ole oikeastaan mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Se, miten jättiläisapinoihin ja dinosauruksiin suhtautuu, on tietenkin kiinni katsojasta itsestään ja hänen eläytymiskyvystään ja seikkailunhalustaan. Mikäli on valmis lähtemään liki kolmi- ja puolituntiselle eskapismimatkalle, ei varmasti pety, sillä Jackson tarjoilee erinomaisesti kasassa pysyvän, todellakin koko illan elokuvan, jonka toiminnalliset ja seikkailulliset kohtaukset ovat lajinsa parhaimmistoa. Filmin suurimpia ongelmia ovat spielbergimäinen sentimentaalisuus ja lapsellinen, mukahauska huumori.

1930-luvulle uskollisia alkutekstejä myöten King Kong on myös Jacksonin rakkaudenosoitus vanhalle Hollywood-elokuvalle, jollaisena se myös on varsin onnistunut.

Elokuvan ikäraja on yhä edelleen naurettavan alhainen ja siksi erinomainen todiste siitä, että tarkastusviranomaiset eivät välitä pätkääkään, vaikka toisin antavat ymmärtää.


LISÄMATERIAALI

Elokuvan alkuperäinen ja pidennetty versio, ohjaajan kommenttiraita (pidennetty versio) ja kuvagalleria.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Universal

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

Osta tämä elokuva

 |