THE AWAKENING
Iso-Britannia 2011

Ohjaus: Nick Murphy
Käsikirjoitus: Nick Murphy, Stephen Volk
Tuotanto: Sarah Curtis, Julia Stannard, ym.
Pääosissa: Rebecca Hall, Dominic West

1 tunti 46 minuuttia

Ken Russellille ja William Friedkinille kauhufilmejä kynäilleen Stephen Volkin ja TV-ohjaaja Nick Murphyn yhdessä käsikirjoittama The Awakening on 1920-luvun Britanniaan sijoittuva jännityskertomus nuoresta naisesta, Florencesta (Rebecca Hall), joka on luonut mainetta ns. aaveenmetsästäjänä. Hän hankkii elantonsa todistamalla erilaisia spritistisiä istuntoja pitävät huijarit todella huijareiksi, ollen samalla tietysti itse ateisti, mutta lopulta kuitenkin yrittää viimeiseen asti välttää asioita, joita ei voi ymmärtää – koska niitä ei voi ymmärtää ja se saattaa olla pelottavaa.

Erään syrjäisellä maaseudulla sijaitsevan poikien sisäoppilaitoksen opettaja (Dominic West) tulee tarjoamaan Florencelle uutta työtehtävää. Koulussa on vuosia sitten kuollut eräs nuori poika, jonka on sittemmin uskottu kummittelevan tuossa suuressa kivitalossa. Kun muutama viikko sitten eräs koulun oppilaista kuoli, on koulun johto vakuuttunut siitä, että koulussa on jotakin pahasti pielessä: joku pelleilee tai talossa todella on kummitus. Aikansa parhailla laitteilla Florence ryhtyy selvittämään tilannetta, mutta saa nopeasti huomata, että hän on ollut väärässä: aaveita on olemassa, mutta miksi heihin ei kuitenkaan saa minkäänlaista yhteyttä?

Murphyn varsin tyylikkäästi ohjaama elokuva ei ole halpojen säikäytysten sarja, päinvastoin, ohjaaja luottaa tunnelman tärkeyteen ja käyttää valtaosan elokuvasta saadakseen tunnelman kohdilleen. Kun siinä on onnistuttu, käsikirjoitus pettää ja tyytyy etsimään järkeenkäypää selitystä yliluonnolliselle kertomukselleen, lainaten heikolla tavalla sellaisten filmien kuten The Othersin (2001) ja Hohdon (1980) tarinaa ja tyyliä.

Komean visuaalisen ilmeen ja Murphyn pätevän ohjauksen ohella The Awakening tarjoilee erittäin pätevän roolisuorituksen Rebecca Hallilta, joka ei ole joutunut näyttelemään kauhuelokuville tyypillistä kaikkea pelkäävää ja alati kiljuvaa bimboa, vaan korkeastikoulutettua, tosin uskonsa kaikkeen menettänyttä nuorta, mutta henkisesti aikuista naista.


LISÄMATERIAALI

Muiden elokuvien trailereita.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Nordisk Film

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

Osta tämä elokuva

 |