THE MASK
Yhdysvallat 1994

Ohjaus: Chuck Russell
Käsikirjoitus: Mike Werb
Tuotanto: Bob Engelman
Pääosissa: Jim Carrey, Cameron Diaz

1 tunti 36 minuuttia

Tänä vuonna 50 vuotta täyttänyt Jim Carrey teki yhden lähihistorian näyttävimmistä läpimurroista vuonna 1994 näyteltyään pääroolit kolmessa erittäin hyvin menestyneessä komediafilmissä. Chuck Russellin The Mask – naamio ylsi näistä suurimpaan kaupalliseen menestykseen, mutta paremmin elämään ovat jääneet Tom Shadyacin Ace Ventura – lemmikkietsivä ja Farrellyn veljesten Nuija ja tosinuija.

Sittemmin Eraserin ja Skorpionikuninkaan kaltaisia toimintaelokuvia ohjanneen Russellin The Mask on sarjakuva- ja piirroselokuvamainen ja se sisältää lukuisia viittauksia klassikkoelokuviin. Pääroolissa vakuuttava ja siinä parhaimpia, harvinaisia kykyjään esittelemään pääsevä Jim Carrey on yksinäinen pankkivirkailija Stanley, joka ei menesty naisten kanssa johtuen liiallisesta kiltteydestään. Eräänä päivänä konttoriin astuu hemaisevan kaunis nainen (Cameron Diaz), joka suorastaan ui Stanleyn liiveihin. Tähän on kuitenkin syynä naisen poikaystävä, joka on valjastanut naisensa salakuvaamaan pankin holvia myöhemmin tehtävää ryöstöä varten.

Stanley ei voi unohtaa kohtaamansa naista, jonka perään hän lähtee erään epäonnekkaan sattuman jälkeen. Stanley luulee näkevänsä miehen vedenvarassa, mutta kahlattuaan tovin hän huomaakin sen olevan vain puinen naamio. Tuo naamio on kuitenkin maaginen, joka muuttaa pitäjänsä vihreäksi ”supersankariksi”, tosin tavallistakin narsistisemmaksi sellaiseksi. Uuden naamionsa avulla Stanley menestyy ihastuksensa silmissä röyhkeydellään, joka taas herättää naista ympäröivien rikollisten mielenkiinnon.

Hyvin hauska ja tarkoituksellisen sarjakuvamainen maailma tekee The Maskista yhden 1990-luvun nautittavimmista komedioista. Carrey on melkeinpä uransa parhaassa vireessä ja Diaz – joka nyt aina on valittu rooleihinsa vain ulkonäkönsä tähden – kauneimmillaan. Tri Jekyll & Hydea ja erityisesti Jerry Lewisin sitä varioinutta Pähkähullua professoria (1963) muistuttava filmi on ysäriklassikko sieltä viihdyttävimmästä päästä.


LISÄMATERIAALI

Kaksi eri kommenttiraitaa, minidokumentteja, Diazin koekuvauspätkä, poistettuja kohtauksia sekä traileri.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Warner Bros.

Tekstitys:
Suomi, norja, ruotsi, tanska, ym.

Ääni:
Dolby Digital 5.1

Kuva:
16:9 (1.85:1)

Levyjä:
1

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja