THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO
Yhdysvallat / Ruotsi / Iso-Britannia / Saksa 2011

Ohjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: Steve Zaillian
Tuotanto: Scott Rudin, Ceán Chaffin, ym.
Pääosissa: Daniel Craig, Rooney Mara, Robin Wright

2 tuntia 38 minuuttia

Niels Arden Oplevin ohjaama vuoden 2009 filmatisointi Stieg Larssonin Millennium-romaanitrilogian avausosasta oli visuaalisesti erittäin rikas elokuva, joka teki syystäkin tähden Lisbeth Salanderia tulkinneesta Noomi Rapacesta. Tuntui kuitenkin siltä, ettei ohjaaja ollut saanut kunnon otetta tarinasta eikä varsinkaan mysteeristä, joten Miehet jotka vihaavat naisia -elokuvan hyvistä puolista huolimatta David Fincherin ohjaamaa uutta sovitusta ryhtyi odottamaan suurella mielenkiinnolla. Oma syynsä oli tietysti jo se, että Fincher on erittäin lahjakas jännityselokuvien ohjaaja, joka on aikaisemmin tehnyt äärimmäisen vakuuttavia filmejä murhien maailmasta Seitsemällä (1995) ja Zodiacilla (2007).

Lisbeth Salanderikseen Fincher valitsi Rooney Maran, 26-vuotiaan nuoren näyttelijättären, joka näytteli naapurintyttömäisen roolin Fincherin edellisessä elokuvassa, The Social Networkissa. Kiltistä tyttölapsesta kuoriutui lävistyksin ja tatuoinnein ”koristeltu” punkkari, varsin äärimmäinen sellainen. Lain kanssa ongelmiin joutunut Lisbeth on kokenut kovia ja tulee kokemaan vieläkin rankempia asioita elokuvan aikana.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/thegirlwiththedragontattoo1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/thegirlwiththedragontattoo1_t.jpg,David Fincher: The Girl with the Dragon Tattoo;images/muut/arvostelut/2012/thegirlwiththedragontattoo2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/thegirlwiththedragontattoo2_t.jpg,David Fincher: The Girl with the Dragon Tattoo; }

Tukholmaan ja pohjois-Ruotsiin sijoittuvassa tarinassa Millennium-lehden toimittaja Mikael Blomkvist (erinomainen Daniel Craig) palkataan selvittämään erään rikkaan vanhan miehen, Henrik Vangerin (Christopher Plummer), kasvattityttären kohtalo; tyttö murhattiin neljäkymmentä vuotta sitten, mutta koskaan tekijää ei saatu kiinni. Henrikin upporikas ja maineikas suku on täynnä toisiaan oudompia ihmisiä, jotka kaikki vihaavat toisiaan: osalla on jopa menneisyys natsi-Saksassa.

Mikael ottaa kiinnostavan tehtävän vastaan myös siksi, koska sen ansiosta hän saa hankittua lisätuloja menetettyään kaikki säästönsä hävittyään oikeudenkäynnin erään miljardöörin tehtyä oikeusjutun häntä morkanneesta lehtiartikkelista. Lisäksi Henrik vieläpä lupaa Mikaelille materiaalia, joka antaisi hänelle mahdollisuuden kostaa tuolle miljardöörille.

Mysteeri osoittautuu juuri niin mutkikkaaksi kuin neljäkymmentä vuotta vanha ratkaisematon murhamysteeri voi olla. Lopulta Mikaelille suositellaan assistentiksi Lisbethiä, jonka avulla juttu alkaa vihdoin ratketa. Pian selvitettävänä ei olekaan vain yksi vaan peräti kokonainen sarja vanhoja murhia.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/thegirlwiththedragontattoo3.jpg,images/muut/arvostelut/2012/thegirlwiththedragontattoo3_t.jpg,David Fincher: The Girl with the Dragon Tattoo;images/muut/arvostelut/2012/thegirlwiththedragontattoo4.jpg,images/muut/arvostelut/2012/thegirlwiththedragontattoo4_t.jpg,David Fincher: The Girl with the Dragon Tattoo; }

Mustaa huumoriakin sisältävä The Girl with the Dragon Tattoo on finchermäinen elokuva alusta loppuun saakka, mutta kahdessa asiassa se silti häviää Niels Arden Oplevin filmille. Rooney Mara on erinomainen ja hänen nuori ikänsä ja nuorekkuutensa tekee Lisbethistä erilaisen kuin mitä Noomi Rapacen Lisbeth oli, mutta Rapace oli kuitenkin kiinnostavampi. Lisäksi ruotsalaisfilmin visuaalinen maailma on rikkaampi ja tyylitellympi kuin Fincherin elokuvan, joka sekin on tietysti hienosti toteutettu ja harvinaisen klassista elokuvakerrontaa, mutta joka esimerkiksi kuvien värien ja sävyjen osalta poikkeaa paljon alkuperäisestä filmatisoinnista.

Fincherin elokuvaa voi pitää sekä toisena tulkintana Larssonin romaanista että Niels Arden Oplevin elokuvan uudelleenfilmatisointina, sillä yhtäläisyyksiä niiden toteutuksessa on runsaasti ja Fincher on epäilemättä nähnyt ruotsalaisen filmatisoinnin. Kuitenkin Fincherin elokuvaan on Steve Zaillian laatinut ehjemmän käsikirjoituksen ja tarinan kuin mitä Oplevin elokuvassa oli, joka oli ansioistaan huolimatta tilaus- ja sarjatyö: avausosa trilogialle, myyntipuhe tuleville elokuville ja televisiosarjoille. Huvittavaa, että rahastuksesta tunnettu Hollywood on tehnyt yksittäisen elokuvan ja ruotsalainen filmindustri rahastuksen välineen. Ruotsalaiselokuva tekikin enemmän voittoa kuin Hollywood-versio, kiitos yhdeksän kertaa pienemmän budjetin.


LISÄMATERIAALI

Kaikki, mitä mieleen voi juolahtaa. Yhteensä lähes neljän tunnin verran lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Sony

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (2.40:1)

Levyjä:
2

Osta tämä elokuva

 |