CARNAGE
Ranska / Saksa / Puola / Espanja 2011

Ohjaus: Roman Polanski
Käsikirjoitus: Roman Polanski, Yasmina Reza
Tuotanto: Saïd Ben Saïd
Pääosissa: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly

1 tunti 19 minuuttia

Yasmina Rezan omasta näytelmästään yhdessä Roman Polanskin kanssa käsikirjoittama Carnage on selvästi näytelmäfilmatisointi. Tapahtumapaikkana on yksi asunto, henkilöitä on neljä ja koko elokuva perustuu dialogiin. Mestariluokan ohjaajana Polanski on kuitenkin onnistunut jälleen kerran tekemään elokuvallisen elokuvan.

Elokuva alkaa, kun Penelopen (Jodie Foster), Nancyn (Kate Winslet), Alanin (Christoph Waltz) ja Michaelin (John C. Reilly) tapaaminen on jo päättymäisillään. Nelikko on kokoontunut Penelopen ja Michaelin asuntoon keskustelemaan heidän poikiensa välisestä riidasta, jossa Nancyn ja Alanin poika löi Penelopen ja Michaelin poikaa kepillä kasvoihin. Sen sijaan, että keskusteltaisiin tästä tapahtumasta ja sen syistä ja seurauksista, nousee uudeksi puheenaiheeksi se, kuinka paljon he halveksuvat toisiaan – eivät vain pariskunnat toisiaan, vaan avioparit kumppaneitaan.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/carnage1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/carnage1_t.jpg,Roman Polanski: Carnage;images/muut/arvostelut/2012/carnage2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/carnage2_t.jpg,Roman Polanski: Carnage; }

Alan on menestyvä lakimies, jonka kännykkä soi jatkuvasti. Nancy puolestaan on hienostorouva, joka harrastaa miehensä tavoin sarkasmia ja viljelee sitä varsinkin Penelopelle ja Michaelille, jotka ovat ns. tavallisia ihmisiä. Penelope on kirjoittanut yhden kirjan ja työskentelee toisen parissa, Michael puolestaan toimii myyntimiehenä. Kahdesta aivan erilaisesta maailmasta tulevat pariskunnat ryhtyvätkin etsimään vikoja toisistaan sekä samalla selityksiä sille, minkä takia toisen parin pojasta on tullut hulttio.

Polanski on tehnyt Carnagesta varsin hauskan ja kevyen elokuvan, jossa on sanallisen huumorin lisäksi mukana halpaa oksennushuumoria. Neljä erinomaista näyttelijää eivät ole tehtävissään lainkaan parhaimmillaan tai edes hauskimmillaan, mutta ovat sisäistäneet roolinsa riittävän hyvin tehdäkseen lyhyestä katselukokemuksesta kiinnostavan ja hauskan. Polanski on antanut valokeilan näyttelijöilleen ehkä suuremmassa mittakaavassa kuin yhdessäkään aikaisemmista töistään.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/carnage3.jpg,images/muut/arvostelut/2012/carnage3_t.jpg,Roman Polanski: Carnage;images/muut/arvostelut/2012/carnage4.jpg,images/muut/arvostelut/2012/carnage4_t.jpg,Roman Polanski: Carnage; }

Väistämättä Carnage tuo mieleen Alfred Hitchcockin Köyden, joka oli niin ikään näytelmäfilmatisointi ja tapahtui yhdessä asunnossa. Muita yhtäläisyyksiä elokuvilla ei juurikaan ole, mutta jos ajatellaan ohjaajan onnistumista hyvin rajatussa tapahtumapaikassa ja henkilöhahmojen keskinäisten jännitteiden luontia, häviää Polanski siinä Hitchcockille mennentullen. Jos taas ei ajatella sitä, voi Carnagesta nauttia paljonkin ja sen uskoisi kestävän useammankin katselukerran, ehkä jopa paranevan uusintakatseluiden myötä.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Future Film

Tekstitys:
Suomi, norja, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 3.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

palomiessamjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja