TRANSIT
Yhdysvallat 2012

Ohjaus: Antonio Negret
Käsikirjoitus: Michael Gilvary
Tuotanto: Moshe Diamant, Courtney Solomon
Pääosissa: Jim Caviezel, Diora Baird, James Frain

1 tunti 27 minuuttia

Nuoren ja innokkaan ohjaajan lukuisia kuvakulmakokeiluja sisältävä Transit on jälleen yksi hyvä syy uskoa siihen, että parhaimmat genre-elokuvat nykypäivänä menevät suoraan videolevitykseen tai eivät saa ainakaan laajaa teatterilevitystä.

Perinteikkäässä tarinassa Mel Gibsonin Passion of the Christ -elokuvassa Jeesusta näytelleen Jim Caviezelin tulkitsema perheenisä yhdessä kahden poikansa ja vaimonsa kanssa ovat automatkalla kohti luonnonhelmaa tarkoituksenaan telttailla ja yrittää parannella perheen välejä, jotka kylmenivät isän jouduttua vankilaan veropetoksesta.

Epäonnekseen he ovat tiellä samaan aikaan kuin säälimättömän brutaali rikollisjoukko, jotka ovat juuri verisesti ryöstäneet rahakuljetuksen. Välttääkseen kiinnijäämisen poliisin tiesulussa, he pimittävät saaliinsa saman huoltamon pihassa olevan maasturin tavaratilaan. Kun tiesulku on ohitettu, he päättävät kaikessa hiljaisuudessa viedä rahat pois, mutta epäonnistuvat. Pian perhe pakenee henkensä edestä mielipuolisia, keskenään valtataistelua käyviä rikollisia.

Antonio Negretin ohjaama ja Michael Gilvaryn (Maailma Gretan silmin) käsikirjoittama Transit on tarinansa tavoin perinteinen jännityskertomus vaarallisia ihmisiä pakenevasta ryhmästä ihmisiä, tässä tapauksessa siis perheestä. Perinteikkyyttä korostaa entisestään melko rajattu ja eristetty tapahtumapaikka, jolla on tietysti merkittävä osuus tällaisessa elokuvassa – siis silloin, kun käsikirjoituksessa ei juuri muuta ole kuin takaa-ajoa ja tappeluita, verta, hikeä ja kyyneleitä.

Mikä sen sijaan ei ole niin perinteistä, on ohjaajan jo mainittu visuaalinen tyyli. Elokuva on  poikkeuksellisen hyvännäköinen ja hyvin toteutettu pienen budjetin amerikkalaistuotannoksi, mutta sen lisäksi aina tilaisuuden tullen ohjaaja leikittelee erilaisilla, vähemmän tyypillisillä kuvakulmilla, joista osa toimii ja osa ei. Yksi esimerkki tästä on kuva, jossa kamera on kiinnitetty auton oveen tämän auetessa ja sulkeutuessa uudelleen.

Transit tekee oikein hyvin toimivana jännityselokuvana hyvän kaverin Caviezelin pari vuotta aikaisemmin tähdittämälle Long Weekend -trillerille.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Future Film

Tekstitys:
Suomi, norja

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja