CROSS OF IRON
Iso-Britannia / Länsi-Saksa 1975

Ohjaus: Sam Peckinpah
Käsikirjoitus: Julius Epstein, Walter Kelley, ym.
Tuotanto: Wolf C. Hartwig, Arlene Sellers, Alex Winitsky
Pääosissa: James Coburn, David Warner

2 tuntia 13 minuuttia

Lopputulos ei voi olla mitään muuta kuin kiinnostava, kun natseista kertovaa elokuvaa ryhtyvät tekemään britit ja länsisaksalaiset tuotantoyhtiöt, ohjaajaksi palkataan Hurjan joukon, Olkikoirien ja Pakotien Sam Peckinpah, yksi käsikirjoittajista on ollut osavastuussa Casablancan kynäilemisestä, säveltäjä on tehnyt musiikit Nürnbergin tuomioon, yksi tuottaja on tehnyt aikaisemmin useita softcore-pornoelokuvia ja rooleissa nähdään James Coburnin ja James Masonin kaltaisia mestareita.

Vuoteen 1943 Neuvostoliiton rajojen sisäpuolelle sijoittuva Rautaristi on peckinpahmainen kertomus sodan mielettömyydestä ja julmuudesta, joka ei tosin estä ohjaajaa tekemästä sotakohtauksista erinomaisen toiminnallista ja jännityksellistä viihdettäkin. Suuren pääroolin tekevä Coburn näyttelee kersantti Steineria, joka on harvinaisen hyvä sotilas. Hän on pelastanut monien ylempiarvoisten upseerien henkiä ja ansainnut miestensä täyden luottamuksen ja ystävyyden.

Steiner ei kuitenkaan ole edennyt upseeriksi asti, koska hän on pikkuhiljaa alkanut vähät välittämään hänelle myönnetystä Rautarististä sun muista suureen egoon, mutta pieneen järkeen viittaavasta natsitavarasta. Hän ei ole kuitenkaan sen enempää neuvostoliittolaismielinen kuin natsi; hän nyt vain tekee työtä käskettyä Führerin joukoissa, täysin tietoisena siitä, että sotiminen kumman tahansa – Saksan tai Neuvostoliiton – puolella on aivan yhtä mieletöntä, tarkoituksetonta ja loputonta.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/rautaristi1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/rautaristi1_t.jpg,Sam Peckinpah: Rautaristi;images/muut/arvostelut/2012/rautaristi2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/rautaristi2_t.jpg,Sam Peckinpah: Rautaristi; }

Saksan rintamalinja on jo sortumaisillaan, kun Steinerin päänvaivaksi paikalle saapuu uusi kapteeni, Stransky (Maximilian Schell). Stransky on preussilainen aatelismies, joka on tullut sotimaan saadakseen Rautaristin ja voidakseen olla muiden silmissä suuri natsiupseeri. Epäselväksi kuitenkin jää, onko Stransky lopulta yhtään sen enempää natsimielinen kuin Steinerikaan, mutta täysin varmaa kuitenkin on, että hän on egoisti, narsisti, loputtoman oman etunsa tavoittelija, jotka ovat syynä kaikkiin maailman sotiin. Steiner ja Stransky joutuvat lopullisesti napit vastakkain, kun Steiner ei puolla Stranskyn itse junailemaa ehdotusta hänelle itselleen myönnettävästä Rautarististä. Tämän jälkeen Stransky tekee kaikkensa kostaakseen Steinerille ja siinä samalla myös tämän miehille.

Rautaristi kertoo ajasta Saksan historiassa, jolloin väliaikaista ei ollut sota vaan rauha. Siksi Steinerkin palaa takaisin sotimaan ystäviensä kanssa heti, kun on sairaalassa toipunut edellisen taistelun aiheuttamasta tällistä. Elämän tarkoituksettomuudesta hän tuskin on vakuuttunut, mutta väliaikaisuudesta kylläkin. Se lienee syynä siihen, miksi hän jättää käyttämättä sairauslomansa ja hylkää sairaalassa tapaamansa uuden rakkaansa, joka on tietysti hoitaja ja puhdas pulmunen.

Peckinpahille ominaisesti Rautaristi on väkevä ja hidastuksitaan huolimatta kaunistelematon elokuva, josta ei puutu verta, toimintaa ja jännitystä, mutta jolla jatkuvasti kuitenkin on kaiken viihdyttävyydenkin ohella suuri ja selkeästi esille tuleva sanoma.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
VL-Musiikki (Soul Media)

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi

Ääni:
Dolby Digital Stereo

Kuva:
4:3 väri

Levyjä:
2 (Blu-ray + DVD)

Blu-ray-julkaisun kuvassa on kohinaa, mutta ei ainakaan tämän katsojan makuun liian häiritsevässä määrin. Ajoittain kuva on erinomaisen terävä.

Osta tämä elokuva

 |