GRÄNSEN
Ruotsi 2011

Ohjaus:
Richard Holm
Käsikirjoitus: André Sjöberg, Johnny Steen
Tuotanto: André Sjöberg, Johnny Steen
Pääosissa: André Sjöberg, Bjørn Sundquist, Antti Reini

1 tunti 57 minuuttia

Muutaman Johan Falk -rikoselokuvan suoraan DVD-levitykseen ohjanneen Richard Holmin Gränsen on mielenkiintoinen ilmestys: ruotsalainen sotaelokuva. Filmi ei kuitenkaan sijoitu aikaan, jolloin ruotsalaisilla oli oikeasti tekemistä sotimisen kanssa, vaan vuoteen 1942, jolloin ruotsalaiset viettivät rauhallista elämää, kun taas Norja oli natsien valtaama ja Suomi taisteli Neuvostoliittoa vastaan.

Pääosanäyttelijä  André Sjöbergin osittain kirjoittama ja tuottama filmi sijoittuukin juuri Ruotsin ja Norjan rajalle. Sjöbergin Aron on yhdessä muutaman alaisensa, mm. veljensä Svenin kanssa rajan lähellä pitämässä huolen siitä, että natsit pysyvät Norjan puolella. Ikävä kyllä he eivät itse pysy omien rajojensa sisäpuolella, kun Sven ja pari muuta lähtevät yön hämärissä ottamaan selvää, josko natsit suunnittelevat rajan ylitystä. Sille tielle he myös jäävätkin, ja poikia etsimään lähtee Aron yhdessä Wille Järvisen (Antti Reini) kanssa. Järvinen on talvisotaan osallistunut suomalainen, joka on tuntemattomaksi jääneestä syystä eksynyt Ruotsiin kesken sotimisen. Hän on joukosta ainoa, joka on ampunut muutakin kuin pahvisia maalitauluja, ja hänestä on yksisilmäisenäkin enemmän apua kuin pelkurimaisista tovereistaan.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/gransen1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/gransen1_t.jpg,Richard Holm: Gränsen;images/muut/arvostelut/2012/gransen2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/gransen2_t.jpg,Richard Holm: Gränsen; }

Reinille kirjoitettu rooli on yllättävän suomalaismyönteinen, kerrotaanhan hänen tappaneen yli sata venäläistä talvisodan aikana (sic) ja osoittaneen valtavaa rohkeutta. Toisaalta hänet leimataan myös sotahulluksi. Reinin roolisuoritus on elokuvan paras, Sjöbergin saadessa kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa, mutta tehden mitäänsanomattoman suorituksen. Sjöbergin veljeä ei jätetä -draaman lisäksi kerrotaan hänen yksityiselämästään: vaimo odottaa lasta ja häätkin pitäisi tanssia. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole vaakalaudalla samalla tavoin kuin se Suomessa tuohon aikaan oli. Draama koskee vain Aronia ja hänen nuorikkoaan, ei koko kansakuntaa.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/gransen3.jpg,images/muut/arvostelut/2012/gransen3_t.jpg,Richard Holm: Gränsen;images/muut/arvostelut/2012/gransen4.jpg,images/muut/arvostelut/2012/gransen4_t.jpg,Richard Holm: Gränsen; }

Ohjaaja Holm osaa kyllä luoda jännitystä, mutta ei kuitenkaan saa pidettyä lähes parituntiseksi venyvää tarinaa alati kiinnostavana. Televisiosarjamainen Gränsen ei ohjaajan TV-kokemuksesta huolimatta kuitenkaan ole, vaikka se olisi ehkä tässä tapauksessa saattanut parantaa lopputulosta. Tarina kun ei kahta tuntia kanna, mutta jos sen olisi jakanut televisiosarjamaisesti vaikkapa puolituntisiin osiin, voisi filmi olla huomattavasti parempi. Sellaisena kuin se nyt on tehty, olisi siitä pitänyt leikata ainakin 30 minuuttia, että filmin voisi sanoa olevan tasainen ja tarinan kantavan alusta loppuun asti. Nyt on suvantokohtia ja siirtymät toiminnasta draamaan töksähtelevät.

Gränsen on hyvin lavastettu ja kuvattu, sen tekninen toteutus on toimivaa kaikin puolin. Yli kahden miljoonan euron elokuvaksi sitä ei kuitenkaan uskoisi, verrattuna vaikka Rukajärven tiehen. Yksi suuri vika siinä kuitenkin on: kun mainitaan, että ulkona on 35–40 astetta pakkasta ja sen vuoksi vielä laitetaan moottoriöljyä vartalolle suojaamaan pakkaselta, niin luulisi edes hengityksen höyryävän ulkona ollessa.


LISÄMATERIAALI

12-minuuttinen making of -dokumentti, vaihtoehtoinen alku ja loppu, traileri sekä dokumentti rajavartioista. Ei suomenkielistä tekstitystä, joten sisältö jää ruotsia taitamattomalle arvoitukseksi.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Cinematic Vision

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi

Ääni:
DTS 5.1, Dolby Digital 5.1

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja