HOBO WITH A SHOTGUN
Kanada 2011

Ohjaus: Jason Eisener
Käsikirjoitus: Jason Eisener, John Davies, Rob Cotterill
Tuotanto: Rob Cotterill, Paul Gross, ym.
Pääosissa: Rutger Hauer, Molly Dunsworth, Gregory Smith

1 tunti 26 minuuttia

Pier Paolo Pasolinin 120 sodoman päivän tavoin Jason Eisenerin Hobo with a Shotgun on sairas elokuva. Pasolinin elokuvan totaaliselle vastenmielisyydelle se ei kuitenkaan vedä vertoja, koska Eisenerin elokuvan maailma ja väkivalta ovat sarjakuvamaisia.

Quentin Tarantinon ja Robert Rodriguezin Grindhouse-kaksoiselokuvan välissä esitettäväksi ”traileriksi” luotu ja siitä lopulta pitkäksi elokuvaksi kasvanut Hobo with a Shotgun alkaa kuin Walter Hillin Hard Times (1975): rutiköyhä mies saapuu uuteen kaupunkiin tavarajunan salamatkustajana. Siitä eteenpäin elokuva lähtee omille teilleen, kertomalla kaupungista, jota poliisivoimiin asti levinneet sadistiset rikolliset terrorisoivat. Vain yksi mies uskaltaa asettua näitä vastaan ja se on tietysti nimettömäksi jäävä koditon mies (loistava Rutger Hauer), joka olisi vain halunnut ostaa käytetyn ruohonleikkurin ja aloittaa uuden elämän. Avukseen hän saa huoran, jonka sydän on puhdasta kultaa.

Kolmella markalla tehdyksi elokuvaksi Hobo with a Shotgun on varsin komean näköinen, mutta koko elokuvan runsas värimaailma on varmasti luotu vasta jälkituotantovaiheessa. Alkutekstijaksosta huolimatta elokuvaa ei kuitenkaan ole toteutettu 1970-luvun kostajaelokuville kumartavalla tavalla, ei varsinkaan käsikirjoituksen osalta, joka on täynnä kaiken huonon maun, moraalin ja järjen alittavaa väkivaltaa. Mikäli siis toivoo elokuvalta pyrkimystä realismiin tai sen tarinalta edes järjenhiventä, ei Hobo with a Shotgun ole paras mahdollinen valinta illan elokuvaksi. Se on väkivaltaviihdettä sanan varsinaisessa merkityksessä, jossa katsojan pitäisi nauttia kuvassa näkyvästä väkivallasta. Juuri siksi sitä ei voi verrata esimerkiksi slasher-kauhuelokuviin, jossa jännityksellä ja kauhun herättämisellä on päärooli – tai ainakin toisinaan on.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Atlantic Film
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1
  Ikäraja: 18 (tarkastamaton)

Osta tämä elokuva

 |