DER NAME DER ROSE
Ranska / Italia / Saksan liittotasavalta 1986

Ohjaus: Jean-Jacques Annaud
Käsikirjoitus: Andrew Birkin, Gérard Brach, ym.
Tuotanto: Bernd Eichinger, Bernd Schaefers
Pääosissa: Sean Connery, Christian Slater

2 tuntia 11 minuuttia

Vanhan miehen ääni alkaa kertomaan tarinaa miehen nuoruudesta. 1300-luvun alkupuolella hän, Adso (Christian Slater), lähti yhdessä oppi-isänsä, veli Williamin (Sean Connery), kanssa erääseen syrjäiseen luostariin tutkimaan outoa kuolemantapausta. Luostarin ylimystö on vakuuttunut pahuuden, itse paholaisen, läsnäolosta. Veli William ei kuitenkaan tähän usko, vaan on varma siitä, että tähän kuolemantapaukseen on luonnollinen selitys – itsemurha.

Williamin ja Adson tutkittua tapauksen he saavat ryhtyä tutkimaan uutta kuolemaa. Tällä kertaa ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kyseessä olisi murha. Ruumiita alkaa kasaantua yhä enemmän ja kuolema näyttääkin kohtaavan juuri niitä, jotka ovat lukeneet erästä kirjaa luostarin salaperäisessä kirjastossa.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/ruusunnimi1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/ruusunnimi1_t.jpg,Jean-Jacques Annaud: Ruusun nimi;images/muut/arvostelut/2012/ruusunnimi2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/ruusunnimi2_t.jpg,Jean-Jacques Annaud: Ruusun nimi; }

Umberto Econ romaaniin perustuva elokuva on hyvin monien lajitoveriensa tavoin apeaa katseltavaa. Ei siksi, että se olisi huono elokuva, mutta se kuvaa masentavaa aikaa sen mukaisella tyylillä; yksinkertaisesti ja masentavasti. Esikoiselokuvastaan Mustaa ja valkoista väreissä parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittaneen Jean-Jacques Annaudin verrattain suuren budjetin Ruusun nimi on pelkistetyn toteutuksensa ansiosta mitä tunnelmallisin elokuva, osittain kiitos sen upean lavastuksen; uskomatonta, että luostarin ulkokuvat on otettu lavasteissa.

Aina charmantti ja karismaattinen Connery on toki William roolissa kiinnostavaa katseltavaa, mutta syystä tai toisesta tuntuu siltä, että Williamin roolissa hänen oma imagonsa puskee pahemman kerran roolihahmon läpi. Jos esimerkiksi vertaa Conneryn roolityötä Brian De Palman Lahjomattomissa (1987) tähän filmiin, on niissä valtava ero: Lahjomattomissa ei pahemmin tule ajatelleeksi katselevansa Connerya vaan Jim Malonea, kun taas Ruusun nimeä katsellessa tuntuu jatkuvasti näkevän vain Sean Conneryn 1300-luvun miljöössä.

Ruusun nimi ei ole niinkään murhamysteeri, vaan kuvaus siitä, minkälaisia julmuuksia ja mielettömyyksiä on jo vuosisatojen ajan tehty uskonnon nimissä. Vaikka tarina sijoittuukin vain yhteen luostariin, on F. Murray Abrahamin näyttelemä inkvisiittori tehnyt tekojaan myös monessa muussakin paikassa. Samalla Ruusun nimi kertoo hyvin suoralla tavalla munkkien keskinäisistä homosuhteista ja mieltymyksestä nuoriin poikiin, jotka ilmeisesti muistuttavat heitä nuorista naisista. Nuoret naiset sen sijaan on helppo julistaa noidiksi ja polttaa roviolla, koska jos jumalan palvelija niin sanoo, on se myös niin – eikä siitä kiistellä, ellei toisinajattelija halua itsekin tulla poltetuksi.

William uskoo tieteeseen ja logiikkaan, luostarin ihmiset jumalaan ja sen mukanaan tuomaan järjestykseen. Nämä kaksi eivät tuolloin sopineet yhteen, jos tänäänkään.


LISÄMATERIAALI

Ohjaajan kommenttiraita englanniksi ja ranskaksi, englanniksi tekstitetty making of -dokumentti (43 min) elokuvan julkaisuajalta, kuvagalleria ja elokuvan traileri.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Warner Bros.

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (1.77:1)

Levyjä:
1
Ikäraja: 15

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 11.12.

A joulutarinajuliste2020

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

supercooljuliste supercooljuliste karalahtijuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Tuoreimmat uutiset

pakonyban