MEIN BESTER FEIND
Itävalta / Luxemburg 2011

Ohjaus: Wolfgang Murnberger
Käsikirjoitus: Wolfgang Murnberger, Paul Hengge
Tuotanto: Josef Aichholzer, Jani Thiltges
Pääosissa: Moritz Bleibtreu, Georg Friedrich

1 tunti 45 minuuttia

1980-luvun lopulla debyyttinsä pitkän elokuvan ohjaajana tehnyt ja sittemmin mm. saksalaista Tatort-rikossarjaa ohjanneen Wolfgang Murnbergerin My Best Enemy on toisen maailmansodan keskelle sijoittuva komediallinen draama, jossa rikkaan juutalaisperheen pojan paras ystävä asettuu natsien puolelle sodan alkaessa.

Pääosin Itävaltaan sijoittuvassa elokuvassa Victor (Moritz Bleibtreu) on mukana isänsä ja äitinsä omistamassa taidegalleriabisneksessä, jossa liikkuu hyvät rahat. Erittäin hyvin toimeentulevan perheen pitkäaikaisen, nyttemmin jo edesmenneen siivoojan poika Rudi (Georg Friedrich) on aina ollut Victorille kuin oma veli. Kun Rudi vuonna 1938 palaa Itävaltaan muutaman Saksassa vietetyn vuoden jälkeen, hän on kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Pian Hitlerin joukot marssivat Itävaltaan, ja Rudikin pukee natsiunivormun ylleen. Victor vanhempineen joutuu keskitysleirille, mutta perheen hallussa ollut, mittaamattoman arvokas Michelangelon työ ja sen monet eri väärennökset tuovat Victorin ja Rudin jälleen yhteen. Natsit haluavat Victorin perheen hallussa olevan piirroksen voidakseen lahjoittaa sen Mussolinille, mutta kukaan ei tahdo ottaa selvää, mikä piirustuksista on väärennös – ja kumpi näistä entisistä kaveruksista lopulta on juutalainen.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/mybestenemy1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/mybestenemy1_t.jpg,Wolfgang Murnberger: My Best Enemy;images/muut/arvostelut/2012/mybestenemy2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/mybestenemy2_t.jpg,Wolfgang Murnberger: My Best Enemy; }

Natseista kertovan komedian tekeminen on tietysti aina riskialtista, varsinkin My Best Enemyn kaltaisen elokuvan tapauksessa, jonka tarina olisi aivan hyvin voinut oikeastikin tapahtua. Paul Henggen romaaniin perustuva elokuva alkaa kevyesti, kunnes muuttuu melko raskaaksi draamaksi juutalaisten joutuessa keskitysleirille ja siitä jälleen varsin kevyeksi, kun Victorin ja Rudin identiteetit sotketaan keskenään. Kokonaisuus on kuitenkin erittäin hyvin toimiva, sillä komedian ja draaman välillä vuorotellaan ongelmitta, eikä niitä erityisemmin sotketa toisiinsa.

Tuotantoarvoiltaankin varsin komea itävaltalais-luxemburgilainen filmi on mutkattomasti kulkeva elokuva, joka miellyttänee ainakin niitä, joiden mielestä toisesta maailmansodasta kertoviin elokuviin ei enää aikoihin ole keksitty mitään uutta lähestymistapaa.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Future Film

Tekstitys:
Suomi, norja, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

Osta tämä elokuva

 |