THE DOUBLE
Yhdysvallat 2011

Ohjaus: Michael Brandt
Käsikirjoitus: Michael Brandt, Derek Haas
Tuotanto: Derek Haas, Patrick Aiello, ym.
Pääosissa: Richard Gere, Topher Grace

1 tunti 38 minuuttia

Kultaisella 1990-luvulla Richard Gere oli suurimpia Hollywood-tähtiä, joka näytteli menestyksekkäästi niin toiminta- kuin jännityselokuvissakin ja erityisesti romanttisissa hömppäkuvissa. Hänen kuusikymppisenä kuvaamansa rooli The Double -nimisessä jännityksettömässä agenttijännärissä on kuitenkin väsähtänyt ja harmaantunut näyttelijä on hyvin vähät välittävän oloinen. Silti hän on parasta, mitä elokuvalla on tarjota.

Timur Bekmambetovin Wanted-toimintahitin kynäilleet Michael Brandt ja Derek Haas ovat käsikirjoittaneet tarinan eläkkeelle jääneestä CIA-agentista, Paul Shepherdsonista (Gere), joka jahtasi vuosia Cassiuksena tunnettua neuvostoliittolaista palkkamurhaajaa. Yli kaksikymmentä vuotta sitten kadonneen Cassiuksen uskotaan palanneen kuvioihin, kun eräs yhdysvaltalainen senaattori murhataan hyvin samankaltaisella tavalla kuin mitä Cassiukselta totuttiin näkemään. Shepherdson houkutellaan takaisin CIA:n leipiin työskentelemään nuoren FBI-agentin (Topher Grace) kanssa saadakseen Cassiuksen vihdoinkin telkien taakse.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/thedouble1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/thedouble1_t.jpg,Michael Brandt: The Double;images/muut/arvostelut/2012/thedouble2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/thedouble2_t.jpg,Michael Brandt: The Double; }

Ottaen huomioon elokuvan nimen ja sen, että juonenkäänne tapahtuu jo ensimmäisen kolmanneksen aikana, ei liene liian suuri juonipaljastus kertoa, että Shepherdson on todellisuudessa Cassius. Tämän paljastumisen jälkeen draama ja jännitys perustuukin siihen, kuinka pian hänen uusi työparinsa huomaa miehen todellisen identiteetin, vai huomaakokaan, ennen kuin Shepherdson alias Cassius on hänen kimpussaan peläten paljastumistaan. The Doublen ansioksi onkin luettava juuri se, ettei Sheperdsonin todellista identiteettiä yritetäkään salata pitkään. Täysin tylsä ja väsähtänyt kissa ja hiiri -leikki muuttuu toki ennestään tutun kaltaiseksi ollako vai eikö olla -pähkäilyksi, mutta siitä huolimatta se on toimivampi ratkaisu kuin mitä tämän elokuvan tapauksessa olisi ollut seurata kahden agentin yrityksiä jäljittää salaperäinen neuvostomurhaaja. Ikävä kyllä elokuva kaatuu hyvin pian omaan ”nokkeluuteensa”, antaen naurettavan ja perusteettoman juonenkäänteen elokuvan loppumetreillä.

Käsikirjoittamisen lisäksi elokuvan myös ohjannut Michael Brandt olisi aivan hyvin voinut jättää ohjaustehtävät jollekin osaavamalle henkilölle, joka olisi saanut elokuvasta irti muutakin kuin rytmiltään ja estetiikaltaan televisiosarjan jaksoa muistuttavan unipillerin. Lisäksi Brandt ei ole käsikirjoittajana kyennyt kuvausvaiheessa karsimaan turhia repliikkejä, jotka kertovat itsestäänselviä asioita, joita ei tarvitsisi mainita kuin korkeintaan kuvaamalla päähenkilöiden ilmeitä ja reaktioita tapahtumiin. Sen sijaan niistä puhutaan – ja henkilöt myös puhuvat yksikseen, tietenkin.

Richard Geren ollessa näin väsähtänyt roolissaan, luulisi sen antavan erinomaisen tilaisuuden loistaa Topher Gracen kaltaiselle nuoremmalle näyttelijälle. Syystä tai toisesta Grace on itse vieläkin väsyneemmän oloinen, ja siksikin täysin väärä valinta rooliinsa. Martin Sheenin kiinnostusta näytellä yhdentekeviä poliisipäälliköitä jaksaa ihmetyttää, eikä elokuvassa oikeastaan yksikään näyttelijä tee minkäänlaista vaikutusta. Odette Yustman (nykyinen Annable) Topher Gracen roolihenkilön vaimona tuo sentään jonkinlaista energiaa ja piristystä elokuvaan, joka kannattaisi esittää televisiossa reilusti puolenyön jälkeen, jolloin unettomuudesta kärsivät televisionkatsojat saisivat konjakkiakin paremmin toimivaa unilääkettä.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Future Film

Tekstitys:
Suomi, norja, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja