Blu-ray-arvostelu: Mestaridekkari palaa tylsässä Marlowessa (2022)

a

MARLOWE
Irlanti, Espanja, Ranska, Yhdysvallat 2022

Ohjaus: Neil Jordan
Käsikirjoitus: Neil Jordan, William Monahan
Tuotanto: Alan Moloney, Gary Levinsohn, ym.
Pääosissa: Liam Neeson, Diane Kruger, Jessica Lange

1 tunti 49 minuuttia

Raymond Chandlerin (1888–1959) luoma kovaksikeitetty dekkari Philip Marlowe seikkaili ensimmäisen kerran novellimuodossa 1930-luvun alkupuolella ja sen jälkeen seitsemässä romaanissa. Chandlerin romaanit ja ehkä vieläkin enemmän niiden elokuvasovitukset ovat vaikuttaneet huomattavasti koko lajityypin kehitykseen ja ne kuuluvatkin lajinsa parhaimmistoon.

Tämä huomioon ottaen Neil Jordanin uusi Marlowe-elokuva on harvinaisen mitäänsanomaton teos. Siihen on useampikin ilmeinen syy. Ensinnäkään käsikirjoitus ei pohjaudu Chandlerin tekstiin, vaan John Banvillen vuonna 2014 kirjoittamaan romaaniin, jossa Marlowen hahmo jatkaa seikkailujaan. Elokuvasovituksen perusteella kyseinen teos on mitä kliseisin ja yllätyksettömin dekkaritarina: Marlowen (Liam Neeson) luo tulee kaunis vaaleaverikkö (Diane Kruger), joka haluaa löytää kadonneen poikaystävänsä. Uuteen asiakkaaseensa heti silmänsä iskevä, mutta pidättyväinen Marlowe ottaa tehtävän vastaan. Tapausta selvittäessään hän joutuu elokuva-alan rikkaiden ja vaikutusvaltaisten ihmisten alamaailmaan, jossa henki lähtee helposti.

Toinen ilmiselvä ongelma on elokuvan toteutus. 1930-luvun epookki on elokuvan epäilemättä maltilliseen budjettiin nähden varsin hyvin luotu, mutta kaikki lavastuksen ja puvustuksen eteen nähty vaiva vesitetään kuolleella digitaalisella kuvauksella, joka saa kaiken tuntumaan falskilta. Yksiulotteiset roolihahmot, pintapuoliset roolisuoritukset ja tylsä mysteeri eivät tempaa mukaansa, eikä asiassa auta se, että kahdeksan vuosikymmenen takaiseen Los Angelesiin sijoittuva elokuva näyttää eilen kuvatulta televisiotekeleeltä.

Marlowe herää henkiin vasta loppupuolella, kun siinä vihdoin alkaa tapahtua jotakin. Ammuskelu ja uhkailu ovat sentään kiinnostavampaa katseltavaa kuin yli-ikäisen Marlowen siirtymiset yhdestä lokaatiosta ja tuolista toiseen.


1tahtea1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios
Kuvasuhde: 2,39:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: -


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).