Blu-ray-arvostelu: Polta nämä kirjeet (2022) on kliseinen, tositarinan innoittama kirjailijoiden kolmiodraama

a

BRÄNN ALLA MINA BREV
Ruotsi 2022

Ohjaus: Björn L. Runge
Käsikirjoitus: Veronica Zacco
Tuotanto: Jonathan Ridings, Annika Sucksdorff
Pääosissa: Asta Kamma August, Bill Skarsgård, Gustav Lindh

2 tuntia

Ruotsalaisohjaaja Björn L. Runge teki kansainvälisen läpimurtonsa kypsällä iällä erinomaisella The Wife -elokuvalla (2017), joka kertoo vaimosta ja tämän miehestä, jolle myönnetään Nobelin kirjallisuuspalkinto. Palkintolautakunta sen enempää kuin kukaan muukaan ei tiedä, kuka todellisuudessa on miehen kirjojen tekijä.

The Wife sai ensi-iltansa festivaaleilla jo syksyllä 2017, mutta teatterilevitykseen se lähti vasta liki vuosi myöhemmin. Glenn Close sai Oscar-ehdokkuuden roolistaan, ja The Wifesta tuli yksi modernin ruotsalaisen elokuvan suurimmista menestystarinoista. Siihen nähden on outoa, että Rungelta meni viisi vuotta seuraavan elokuvan valmiiksi saamiseen.

Polta nämä kirjeet pohjautuu nelikymppisen Axel Schulmanin samannimisenä suomennettuun romaaniin, jonka pohjana on hänen äitinsä vanhempien, kirjailija Sven Stolpen, tämän vaimon Karinin ja kirjailija Olof Lagercrantzin kolmiodraama.

Elokuva tapahtuu kolmella aikatasolla. On nykyaika, jossa keski-ikäinen Alex (Sverrir Gudnason) tutkii arkistoja ja etsii tietoa isoäitinsä suhteesta Lagercrantziin. Samalla hän muistelee lapsuuttaan ja vuonna 1988 isovanhempiensa luokse tekemäänsä reissua, jonka aikana hän löysi pinon piilotettuja rakkauskirjeitä. Niiden löytyminen sai iäkkäät Svenin (Sten Ljunggren) ja Karinin (Marika Lindström) riitelemään. Kolmas aikataso on kesä 1932. Hiljattain naimisiin menneet Sven (Bill Skarsgård) ja Karin (Asta Kamma August) viettävät kesää täysihoitolassa, jossa kylmään ja työhönsä uppoutuneeseen mieheensä pettynyt Karin rakastuu paljon eläväisempään Olofiin (Gustav Lindh).

En ole tietoinen siitä, miten paljon Schulmanin romaanista on totta ja mikä taas sepitettyä, mutta ainakin teoksen elokuvasovitus kärsii kliseemäisyydestä. Kuinka monta kertaa vastaava tarina onkaan jo nähty valkealla kankaalla. Mitään uutta Polta nämä kirjeet ei tuo tähän kuvioon. Kaikki tuntuu niin tutulta ja hampaattomalta, että harmitusta on vaikea välttää. Etenkin, kun tietää, miten erinomainen ohjaajan edellinen elokuva oli.

Polta nämä kirjeet on visuaalisesti epätasainen – rumimmillaan televisiotavaraa ja parhaimmillaan erittäin komeaa, suuren maailman elokuvaa. Parasta on vuoden 1988 osuus ja heikointa kesään 1932 sijoittuvat kohtaukset, joissa näyttelijätyö ja dramatisointi ovat pintapuolisia ja falskeja. Ja kuitenkin Polta nämä kirjeet virkistää sen hienoimpien osuuksien ansiosta. Niissä kohdissa se on korkealuokkainen draama, jossa näkyy ohjaajan lahjakkuus.

1tahtea1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios
Kuvasuhde: 2,39:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, tanska, norja
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: -


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).