Tullivapaa avioliitto (1980)

tullivapaaavioliittodvd

TULLIVAPAA AVIOLIITTO
Suomi, Unkari 1980

Ohjaus: János Zsombolyai
Käsikirjoitus: János Zsombolyai, Matti Ijäs, Ákos Kertész, Ildikó Koródy
Tuotanto: Pentti Helanne / Finn Co-Producers Oy; Mafilm Hunnia Filmstúdió
Pääosissa: Mari Kiss, Tom Wentzel, Ági Margitai

1 tunti 36 minuuttia

Suomalais-unkarilaista yhteistuotantoelokuvaa suunniteltiin 1970-luvun alkupuolelta lähtien, ihan valtion virkamiesten tasolla. Lopulta elokuva valmistuikin, mutta kyseessä oli aivan eri tekijöiden ja eri hanke kuin alkujaan. Unkarilaisen János Zsombolyain ohjaama Tullivapaa avioliitto ei silti suinkaan ole unohtamisen arvoinen teos.

Isommalla porukalla käsikirjoitettu elokuva kertoo suomalaisesta myyntimies Pekasta (Tom Wentzel), joka Unkariin matkustaessaan tutustuu paikalliseen taksikuski Mariin (Mari Kiss) ja tämän kahteen ystävään. Marin poikaystävä on juuri loikannut Ruotsiin, karkuun kommunistista Unkaria. Marin pitäisi tulla perässä, jos matka järjestyy. Marin ystävät ylipuhuvat hyväntahtoisen, mutta ei suinkaan tyhmän Pekan menemään naimisiin Marin kanssa, jotta Mari pääsee Suomeen ja sieltä edelleen Ruotsiin poikaystävänsä luo. Pitkän ryyppyillan loppuvaiheilla suunnitelma vaikuttaa erinomaiselta, myöhemmin ei niinkään, kun Pekan vanhemmat vaativat perinteisiä suuria kirkkohäitä juhlineen päivineen.

Pekkaa ei kuvata uhrina eikä Maria ja kumppaneita huijareina, vaan kaikki osapuolet tietävät heti, mistä on sovittu. Mutta tokikaan kumpikaan ei oleta rakastuvansa.

Elokuvan perusteella suomalaisia ja unkarilaisia yhdistää hieman samankuuloisen kielen lisäksi mieltymys viinaksiin. Tässä elokuvassa läträtään kunnolla ja ilmeisen hyvillä aineilla – vähän liiankin hyvillä, kun kyseessä pitäisi olla tavallinen myyntimies Pekka eikä liikemies Pekka. Kuka tietää, ehkä Finlandia Vodkaa yritettiin tällä tavoin viedä Unkariin.

Tullivapaan avioliiton menevä alkutekstijakso on kopioitu suoraan amerikkalaisista elokuvista: nopeutettuna kuvattu automatka öisellä, valomainosten, katuvalojen ja ajovalojen valaisemalla kaupungilla. Elokuvan alkupuoli tapahtuu Unkarissa, missä esitellään muutamat komeat maisemat (turisti-Pekalle) ja sen jälkeen siirrytään pidemmäksi aikaa kerrostalon sisätiloihin juomaan ja juonimaan. Kun Suomeen päästään, meikäläisten rakkaat komeat maisemat pääsevät näkyville. Unkarilaisvieraita ihmetyttää vapaan lännen kauppojen tavaranpaljous. Kapitalistista Suomea sen enempää kuin kommunistista Unkaria ei kritisoida, vaikka Marin avioliittomatka onkin kaiken alkuunpanevana voimana.

Elokuvan unkarilainen ohjaaja, joka oli itsekin kokenut kuvaaja, on nähnyt suomalaisen kesäyön auringonlaskun kauneuden. Muuten millään luontokuvilla ja lumpeenlehdillä ei herkutella, vaikka tapahtumat on kyllä sijoitettu postikorttimaisemiin. Kaikki kuvat ja kohtaukset kuitenkin vievät tarinaa eteenpäin, ja Tullivapaa avioliitto on muutenkin melko tiivis teos.

Tullivapaa aviolitto on julkaistu DVD:llä sen alkuperäisessä negatiivin kuvasuhteessa, eli "täyskuvana". Kuten liki kaikkien elokuvien tuohon aikaan, myös Tullivapaan avioliiton kopio piti esittäessä rajata 1,66:1-kuvasuhteeseen. DVD-versiota varten näin ei siis ole tehty, joten useammassakin kuvassa puomimikrofoni törröttää kuvan ylälaidassa selvästi näkyvissä. Muutamassa kohtauksessa se tosin eksyy kuvaan muutenkin, joten puomittajan ammattitaito tai työkunto on ollut kyseenalainen muutenkin. Rajauksen tekemättä jättäminen korostuu kuvaan "poltetuissa" tekstityksissä, jotka näyttävät nyt olevan aivan liian ylhäällä kuvassa.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Mykkää 8-milliselle filmille kuvattu pätkä elokuvan kuvauksista keski-Suomessa ja karonkasta.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 1,33:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).