Varasto 2 (2018)

varasto2bd

VARASTO 2
Suomi 2018

Ohjaus: Taru Mäkelä
Käsikirjoitus: Veli-Pekka Hänninen
Tuotanto: Markku Tuurna / Kinosto Oy
Pääosissa: Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Aku Hirviniemi

1 tunti 38 minuuttia

Arto Salmisen romaaniin pohjautuva Varasto (2011) keräsi elokuvateattereihin liki 200 000 katsojaa. Reilut kuusi vuotta myöhemmin valmistunut jatko-osa jäi alle puoleen tuosta määrästä, mutta ei se kuitenkaan ole puolta huonompi elokuva. Ehkä se on parempikin.

Ensimmäisen osan käsikirjoituksen laatinut Veli-Pekka Hänninen on tällä kertaa kirjoittanut koko tarinan omasta päästään, sillä Salminen ei romaanilleen jatkoa kirjoittanut. Rouskun (Kari-Pekka Toivonen) ja Karitan (Minttu Mustakallio) ensimmäisessä osassa syntynyt lapsi on nyt teini-ikäinen; tällainen malttamattomuus on tuttu television saippuasarjoista, mutta Varasto 2:n kohdalla ratkaisu oikeasti toimii. Rousku ja Karita ovat yhä töissä samassa rakennustarvikeliikkeessä, Rousku tahtomattaan tiskin takana, kun varaston puolella ei riitä töitä. Rahaa ei juurikaan ole, kohta vielä vähemmän, kun Rousku saa potkut. Jotta tyttärelle luvattu kielikurssi Saksassa saataisiin maksettua, Rousku perustaa vanhan ystävänsä Ranisen (Aku Hirviniemi) kanssa remonttifirman, jonka liikeideana on varastaa tarvikkeet Karitan työpaikalta ja asiakkaat vanhalta tutulta Jylhäkorvelta (Vesa Vierikko).

Ensimmäisen osaan tapaan Varasto 2:n ohjauksesta vastaa Taru Mäkelä. Jatko-osa on visuaaliselta ja tekniseltä toteutukseltaan elokuvallisempi kuin ensimmäinen osa, mikä osittain selittyy jo tapahtumapaikkojen ja ulkokuvien lisäämisellä. Roolihahmoja on vähemmän, ensimmäisessä osassa loistaneet Esko Salminen ja Juha Muje ovat nyt huomattavasti pienemmissä tehtävissä. Sen sijaan Toivonen, Mustakallio ja anoppia näyttelevä Hannele Lauri ovat ennallaan ja entistäkin parempia.

Jatko-osa pyörittelee samoja teemoja kuin ensimmäinen osa ja lainaa keskeisiä juonielementtejä siitä, mutta kuitenkin se on erilainen teos, joskin yllätyksetön. Rousku on nyt kokenut isä, joka on löytänyt elämäänsä muutakin kuin itsensä, Karita ja anoppi sen sijaan ovat entisellään, parin röökiaskin päässä keuhkoahtaumataudista. Irtovitsejä revitään tällä kertaa virolaisista rakennusmiehistä ja saman maan naisista, joskaan heitä ei pilkata.

Komedioitten osuus nykypäivän suomalaisessa elokuvatuotannossa on yhä pienempi, hyvien komedioiden tietysti vielä pienempi. Lisää tarvitaan, varsinkin kun ulkomailtakaan ei montaa hyvää komediaa vuodessa tule. Vaikkei Varasto 2 olekaan mieleenpainuva kokemus, se on kuitenkin hyvää viihdettä ja taatusti suomalaista ihmiskuvausta.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

12-minuuttinen haastattelukollaasi liittyen elokuvan tekoon sekä mainosmateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Nordisk Film
Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi, norja, tanska
Ääni: DTS-HD MA 7.1, DTS-HD MA 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla