912viikkoahyvastiennenaamua
9½ viikkoa -elokuvan brittiläinen juliste ja Hyvästi ennen aamua -elokuvan juliste. Kuvat: PSO, KAVI

Adrian Lynen ohjaama 9½ viikkoa (1986) oli aikansa kohuelokuvia, eroottinen draama, jossa nuoret ja kauniit Mickey Rourke ja Kim Basinger panivat asiat kuntoon. Yhdysvaltalaisyleisö ei lämmennyt, mutta Euroopassa elokuva löysi suuren yleisön suosion. Elokuussa 1986 Suomen valkokankaille saapunut filmi keräsi täällä 65 000 katsojaa. 9½ viikon levityksestä vastasi Kinosto Oy, joka samana vuonna sulautettiin osaksi uutta Finnkino Oy:tä.

Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa 9½ viikkoa mainostettiin kahdella erilaisella julisteella, joista toisessa yöasuun sonnustautunut Basinger vetää sukkanauhoja jalkaansa sälekaihtimien varjossa. Kinosto kuitenkin teetti elokuvalle omanlaisensa julisteen, jossa on käytetty yhtä elokuvan mainoskuvista ja suunniteltu sen ympärille hyvin tyypillinen oman aikansa elokuvajuliste.

912viikkoasuomijuliste
9½ viikon suomalainen juliste. Kuva: Julistegalleria.net

Vajaat kolme vuotta Lynen elokuvan jälkeen Helsingissä tuli ensi-iltaan toimittajana ja tv-käsikirjoittajana työskennelleen Jorma Kalliokosken esikoisfilmi Hyvästi ennen aamua (1989). Tässä 101-minuuttisessa filmissä päähenkilö on juoppo laulaja, joka muun muassa raiskaa tyttärensä ja joka taas vastineeksi tappaa isänsä. Kalliokosken elokuva tehtiin halvalla, alle parilla miljoonalla markalla ja ilman nimekkäitä näyttelijöitä. Jonkinlaisia odotuksia sen suosion suhteen oli, sillä Finnkino oli elokuvan toinen tuottaja ja myöskin levittäjä.

Hyvästi ennen aamua keräsi kuitenkin vain tuhat katsojaa ja katosi nopeasti elokuvateattereista. Liki 30 vuotta valmistumisensa jälkeen se on nähty televisiossakin vain kerran, vuonna 1991, eikä VHS- saati DVD-tallenteena lainkaan. Nyt internetin aikakaudella, kiitos KAVI:n ja sen Elonet-sivuston, Hyvästi ennen aamua voidaan nostaa hetkeksi esiin ja todeta, että sen juliste on suora kopio Lynen elokuvan brittiläisestä julisteesta. Elokuvan levittäjän muisteluiden mukaan Kalliokoski hoiti julisteen suunnittelun.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 5.3.

kukapelkaanoitiajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

supercooljuliste supercooljuliste karalahtijuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

EFA-yleisöäänestys

Finland 220x150

European Film Awards -yleisöäänestys