felixforsmanelavankuvanmuseo1
Felix Forsman vanhojen "ystäviensä" seurassa Elävän kuvan museossa vuonna 1999. Kuva: KAVI

Museokortilla pääsee ilmaiseksi 280:een erilaiseen museoon Suomen maassa, mutta yhteen silläkään ei pääse: elokuvamuseoon. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin vuonna 2004 avaama Elävän kuvan museo ehti toimia Kalasatamassa vain hieman yli kymmenen vuotta, ennen kuin Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen KAVI:n määrärahojen vähennykset pakottivat laitoksen sulkemaan museonsa. Jo hyvän aikaa ennen sitä museo oli avoinna vain satunnaisesti ja sopimuksesta. Suomen ainoa elokuvataiteelle omistettu museo jäi siis itsekin historiaan, eikä lisämäärärahoja museon avaamiselle ole näkynyt. 

Museokokoelma, joka kattoi huomattavan määrän suomalaiseen elokuvaan sekä koko taiteenlajiin oleellisesti liittyvää esineistöä, makaa nyt KAVI:n varastossa odottamassa sellaista tulevaisuutta, jossa Opetus- ja kulttuuriministeriö antaa arvoa muullekin kuin hetken suuntauksille. Kun virolaiset hiljattain avasivat oman elokuvamuseonsa, KAVI lainasi sinne oman museonsa esineitä.

Vuonna 1999 Elävän kuvan museon puuhamies Lauri Tykkyläinen kuvasi videolle kuvaajalegenda Felix Forsmanin käynnin Elävän kuvan museon kokoelmissa. Sivistyneenä, maailmaa nähneenä ja mittavan elämäntyön tehneenä ihmisenä Forsman osasi antaa arvon sille, että sen taidelajin, jonka parissa hän elämänsä vietti, historia oli sekä säilyttämisen että esittelemisen arvoinen. Parikymmenminuuttinen video Forsmanin visiitistä on katseltavissa Elävässä muistissa.

- N. J.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja