valerianstill1
Cara Delevingne Laurelinena. Kuva: Future Film / EuropaCorp

Kaikkien aikojen kallein eurooppalaiselokuva huomenna ensi-illassa.

Ranskalainen Valerian ja Laureline -sarjakuva sai ensimmäisen elokuvasovituksensa 50 vuotta ensimmäisen numeron ilmestymisen jälkeen. Luc Bessonin ohjaama Valerian and the City of a Thousand Planets on 58-vuotiaan elokuvamogulin uran suurin tuotanto: 197 miljoonaa euroa maksanut scifi-fantasia, joka on sekä kaikkien aikojen kallein eurooppalainen elokuva että yksi vuoden kalleimpia elokuvia ylipäätään.

Bessonille Valerian merkitsee mahdollisuutta nostaa hänen tuotantoyhtiönsä EuropaCorpin kurssia ja valaa uskoa sen tulevaisuuteen useiden taloudellisten epäonnistumisten jälkeen. Euroopan merkittävimpiin elokuvayhtiöihin lukeutuva firma teki viime tilikaudella yli 120:n miljoonan euron tappiot, eivätkä yhtiön viimeisimmät elokuvat lupaa hyvää tulevallekaan kaudelle. Tähän mennessä myös Valerianin kyyti on ollut kylmää: viime viikonloppuna Yhdysvaltain valkokankaille saapunut elokuva keräsi siellä vain 14,5:n miljoonan euron lipputulot 3 550:stä teatterista.

valerianstill2
Valerian and the City of a Thousand Planets. Kuva: Future Film / EuropaCorp

Jotta Valerian pääsisi edes omilleen, olisi sen kerättävä maailmanlaajuisesti 300:n miljoonan euron lipputulot. Bessonin vuonna 1996 perustama EuropaCorp on itse sijoittanut elokuvaan vain kymmenen prosenttia sen budjetista, joten tappiolle jäädessäänkään Valerian tuskin kaataisi koko yhtiötä. Loput noin 170 miljoonaa euroa elokuvan budjetista kerättiin ulkopuolisilta rahoittajilta ja myymällä ennakkoon elokuvan oikeudet 120:een maahan. Yksi näistä ulkopuolisista rahoittajista on kiinalainen Fundamental Films, joka sijoitti elokuvaan yli 40 miljoonaa euroa ja sen lisäksi osti 57:llä miljoonalla eurolla reilun neljänneksen EuropaCorpin osakekannasta.

Kiinalaisyhtiön kiinnostus Valeriania ja koko EuropaCorpia kohtaan on helposti ymmärrettävissä. Ulkomaisista elokuvista lähinnä vain kaikkein eskapistisimmat viihde-elokuvat pääsevät levitykseen tarkan sensuurin Kiinassa. Elokuvabisnes on valtavassa kasvussa Kiinassa, jossa osa suurista Hollywood-elokuvista kerääkin jo suurimman osan lipputuloistaan. Tämänvuotisista elokuvista esimerkiksi Transformers: Viimeinen ritari, xXx: Return of Xander Cage ja Resident Evil: The Final Chapter ovat menestyneet hyvin vain Kiinassa.

thefifthelementstill1
Milla Jovovich Leeloona The Fifth Elementissä. Kuva: Gaumont

The Fifth Elementin jalanjäljillä

Valerianin kohdalla suuria odotuksia kohdistuu myös Eurooppaan ja varsinkin Ranskaan. Kotiyleisö on aina osoittanut kiinnostusta Bessonin elokuvia kohtaan: ohjaajan kuusitoista elokuvaa ovat saaneet siellä yhteensä 54 miljoonaa katsojaa. Kaikkein parhaiten ovat menestyneet Suuri sininen (1988), joka sai peräti 9,1 miljoonaa katsojaa. Bessonin kaksi aiempaa scifi-elokuvaa, The Fifth Element – puuttuva tekijä (1997) ja Lucy (2014), olivat nekin suuria menestyksiä Ranskassa: edellinen keräsi 7,8 ja jälkimmäinen 5,2 miljoonaa katsojaa.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä The Fifth Element – puuttuva tekijä onkin noussut usein esiin Valerianista puhuttaessa. Bessonin tuoreen elokuvan tapaan myös The Fifth Element oli poikkeuksellisen kallis ranskalaistuotanto, mutta yli 70 miljoonaa euroa maksaneen elokuvan tuottajana toimikin alan suurtoimija Gaumont. Bruce Willisin, Milla Jovovichin ja Gary Oldmanin tähdittämä scifi-komedia vaikutti Bessonin suuruudenhullulta keksinnöltä kahden halvalla tehdyn kansainvälisen hitin, Tyttö nimeltä Nikitan (1990) ja Léonin (1994), jälkeen. Sitä se ei kuitenkaan ollut: Bessonin alkuperäiskäsikirjoitukseen pohjautuva elokuva keräsi silloisessa rahassa lähes 265:n miljoonan dollarin lipputulot. Se sai Yhdysvalloissa 13,6 miljoonaa katsojaa, mutta Euroopasta peräti 21,6 miljoonaa. Bessonin Lucy taasen sai Euroopasta komeat 19,8 miljoonaa katsojaa.

Valerian and the City of a Thousand Planetsin lisäksi EuropaCorpilta on tulossa toinen suursatsaus, joka tosin vaikuttaa kovin pieneltä Valerianiin verrattuna. Steven Qualen ohjaama sotilaselokuva Renegades on yli 66:n miljoonan euron budjetillaan yksi Ranskan historian kalleimmista elokuvista, mutta sen budjetti on silti vain kolmannes Valerianin omasta.

 inthefadestill1
Rafael Santana ja Diane Kruger elokuvassa In the Fade. Kuva: The Match Factory

Valerian huomenna Suomen teattereissa

Valerian and the City of a Thousand Planets saa Suomen-ensi-iltansa huomenna keskiviikkona, samana päivänä kuin Ranskassa. Valtaosa EuropaCorpin 2010-luvun tuotannoista on tullut Suomeen Scanbox Entertainmentin levittämänä, mutta Future Film hankki itselleen Valerianin täkäläiset levitysoikeudet. Budjettinsa puolesta Valerian on eurooppalaisiin laatuelokuviin, yhdysvaltalaisiin suuren rahan indie-elokuviin ja myös kotimaisiin elokuviin erikoistuneen Futuren Filmin kaikkien aikojen suurin elokuva.

Bessonin uutuuselokuvalle toivotaan Suomessa noin 50 000:ta katsojaa. Se olisi hyvä tulos Future Filmille, jonka suurimmat elokuvat ovat Aki Kaurismäen Le Havre (129 000 katsojaa) ja Sylvester Stallonen The Expendables -trilogia (90 000, 103 000 ja 72 000 katsojaa). 

Viimeisen vuoden sisällä Future Film on levittänyt muun muassa Mel Gibsonin Hacksaw Ridge – aseettoman sotilaan, Maren Aden Isäni Toni Erdmannin, John Lee Hancockin The Founderin, Martin Scorsesen Silencen ja Jérôme Sallen Jacques – elämän merellä. Yhtiön viimeisin ensi-ilta ennen Valeriania oli James Ponsoldtin ohjaama scifi-elokuva The Circle, jonka tähtinä nähdään Emma Watson ja Tom Hanks. The Circlen Yhdysvaltain-oikeudet ovat EuropaCorpin omistuksessa.

Myös Future Filmin kahteen seuraavaan elokuvaan kohdistuu odotuksia: Charlize Theronin tähdittämä toimintaelokuva Atomic Blonde saa ensi-iltansa 4. elokuuta, Ryan Reynoldsin ja Samuel L. Jacksonin toimintakomedia The Hitman's Bodyguard on vuorossa elokuun 18. päivänä. Vielä ilman ensi-iltapäivää olevia tuoreita hankintoja ovat muun muassa Michael Haneken Happy End, Fatih Akinin In the Fade ja Kornél Mundruczón unkarilaiselokuva Jupiter's Moon.

 

Valerian and the City of a Thousand Planets elokuvateattereissa 26. heinäkuuta.
Bessonin Léon ja The Fifth Element – puuttuva tekijä ovat jälleen myynnissä Blu-ray-tallenteina.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 5.3.

kukapelkaanoitiajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

supercooljuliste supercooljuliste karalahtijuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

EFA-yleisöäänestys

Finland 220x150

European Film Awards -yleisöäänestys