jorndonneroscar1
Jörn Donner pitämässä kiitospuhettaan Oscar-gaalassa vuonna 1984. Kuva: AMPAS

Vuoden 1984 Oscar-gaalassa parhaan vieraskielisen elokuvan palkinto myönnettiin Ingmar Bergmanin Fannylle ja Alexanderille (1982), joka oli ehdolla peräti kuudessa kategoriassa. Illan mittaan elokuva palkittiin myös kuvauksestaan, lavastuksestaan ja pukusuunnittelustaan, ainoastaan Bergmanin ohjaus- ja käsikirjoitusehdokkuudet eivät realisoituneet voitoiksi. Fannysta ja Alexanderista tuli kuitenkin Oscareiden siihenastisen historian eniten pystejä voittanut vieraskielinen elokuva.

Bergman (1918–2007) oli uransa aikana yhdeksän kertaa Oscar-ehdokkaana: viidesti parhaan käsikirjoituksen, kolmesti parhaan ohjauksen ja kerran parhaan elokuvan kategoriassa. Fannyn ja Alexanderin lisäksi hänen elokuvistaan Neidonlähde (1960) ja Kuin kuvastimessa (1961) palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscareilla. Vuonna 1971 Bergmanille myönnettiin Irving G. Thalberg -palkinto.

Kertaakaan Bergman ei saapunut Oscar-gaalaan, ja niinpä vuoden 1984 gaalassa parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin kävivät vastaanottamassa tuottaja Jörn Donner ja ohjaajan puoliso. Donner oli johtanut Ruotsin elokuvainstituuttia vuosina 1978–1982 ja ohjannut Bergmanista kaksi dokumenttielokuvaa 1970-luvun puolella. Fannyn ja Alexanderin jälkeen kaksikon yhteistyö jatkui vielä Harjoitusten jälkeen -televisioelokuvalla (1984), jonka Bergman ohjasi ja Donner tuotti.

 

Jörn Donnerin vastaanottaa Oscar-palkinnon

 

 

Fanny ja Alexander on saatavilla DVD:nä.