katoavaatamperetta1
Tammelan puutaloja vuonna 1966. KAVI.

1960-luvun puoliväliin mennessä lähes kaikki studioaikakauden elokuvaohjaajat oli siirretty muihin tehtäviin, vain Edvin Laine, Matti Kassila, Aarne Tarkas, Åke LindmanTeuvo Tulio ja Mikko Niskanen saattoivat jatkaa uraansa pitkien filmien ohjaajina. Heistäkin Tarkas ja Tulio tekivät enää vain yhden filmin.

Valentin Vaala, suomalaisen elokuvan suurmies, teki viimeisen pitkän näytelmäelokuvansa vuonna 1963; sen jälkeen hän vietti aikaansa Suomi-Filmi Oy:n tilauselokuvaosastolla. Armand Lohikoski oli puolestaan ohjannut Suomen Filmiteollisuudelle yksitoista Pekka ja Pätkä -filmiä sekä useita muitakin aiheita.

Vuonna 1966 Tampereen kaupunki tilasi Suomi-Filmiltä dokumenttielokuvan Tampereen kadonneista rakennuksista, kaupunginosista ja elinympäristöstä. Syksyllä 1966 ja keväällä 1967 kuvattu 17-minuuttinen värifilmi ehti taltioida Amurin, Tammelan ja Kaakinmaan puutalomiljööt, ennen kuin nekin tuhottiin.

katoavaatamperetta2
Yleinen sauna Amurissa. KAVI.

Katoavaa Tamperetta -nimisestä tilauselokuvasta tuli Ihmiset suviyössä- ja Pekka Puupää kesälaitumilla -elokuvien ohjaajien ensimmäinen yhteistyö. 58-vuotias Vaala vastasi ohjauksesta ja tiettävästi myös leikkauksesta, kun taas 55-vuotias Lohikoski laati dokumentin käsikirjoituksen yhdessä Usko Kempin kanssa. Vaala ja Lohikoski työskentelivät myöhemmin yhdessä vielä M/S Finlandia -dokumentin (1968) parissa.

Katoavan Tampereen selostajana kuullaan Matti Oravistoa, joka teki unohtumattoman pääosaroolin Vaalan Ihmiset suviyössä -filmissä.

katoavaatamperetta3
Tammelan puutaloidylliä. KAVI.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti vuokraa Katoavaa Tamperetta- ym. vanhoja kaupunki- ja maakuntadokumentteja yrityksille ja yhteisöille (puhelinvaihde 0295 338 000).

Katsolinkki Katoavaa Tamperetta -filmi Elonetistä