vakoojiensilta
Hanks ja Spielberg Vakoojien sillan kuvauksissa. 20th Century Fox.

Veteraaniohjaaja Steven Spielbergin, 68, uran kolmaskymmenes pitkän elokuvan ohjaustyö Vakoojien silta tulee Suomen elokuvateattereihin tämän viikon perjantaina. SF Filmin levittämä elokuva pohjautuu tositapahtumiin ja kertoo CIA:n värväämän lakimiehen yrityksistä saada Neuvostoliiton pidättämä ja vakoilusta syytetty yhdysvaltalainen lentäjä vapaaksi.

Vakoojien silta on kolmas elokuva kolmen vuoden sisällä, johon ohjaajaveljekset Ethan ja Joel Coen ovat laatineet käsikirjoituksen. 1960-luvun pikkuklassikon uudelleenfilmatisointi Gambit (2012) jäi ilman yleisöä, mutta Angelina Jolien ohjaama tositarinaan pohjautuva Murtumaton (2014) löysi suuren yleisön ja sai kolme Oscar-ehdokkuutta. Coenin veljesten kanssa Vakoojien sillan käsikirjoituksen on laatinut Matt Charman, joka on aiemmin kynäillyt vain yhden pitkän elokuvan, Saul Dibbin ohjaaman 2. maailmansodan aikaan sijoittuvan ranskalaisdraaman Suite Française (2014).

Spielbergin uuden elokuvan pääosassa nähdään yhdysvaltalaisyleisön kestosuosikki Tom Hanks, 58, joka on tehnyt lähes katkeamattoman putken hittielokuvia viimeiset parikymmentä vuotta. Niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin Hanksin elokuvista ylivoimaisesti suosituin oli Robert Zemeckisin Forrest Gump (1994), mutta Hanks tunnetaan hyvin myös yhteistyöstään Spielbergin kanssa.


vakoojiensilta2
Hanks ja Spielberg edelleen Vakoojien sillan kuvauksissa. 20th Century Fox.

Hanks neljättä kertaa Spielbergin ohjauksessa

Hanksin ja Spielbergin yhteistyö alkoi 1980-luvun puolivälissä, jolloin Spielberg oli jo alansa huippu ja Hanksillakin takanaan muutamia päärooleja ja yksi kunnon hitti, Ron Howardin ohjaama Splash – loiskahdus (1984), joka oli Yhdysvalloissa vuoden kymmenenneksi katsotuin elokuva. Splash pani sekä Hanksin että Howardin urat vauhtiin. Tulevan supertähden ja Spielbergin ensimmäinen yhteinen filmi oli Spielbergin Amblin Entertainment -yhtiön tuottama romanttinen komedia Rahareikä (1986), jossa nuori pariskunta yrittää kunnostaa luhistumassa olevan talon ilman erityistä menestystä.Yhdysvalloissa hyvin menestynyt elokuva ei Suomessa herättänyt erityistä huomiota, kuten ei mikään Hanksin elokuva Big-komediaa (1988).

Bigistä oli vähällä tulla ensimmäinen elokuva, jossa Spielberg ohjaa Hanksia. Spielberg oli kiinnostunut siskonsa laatiman käsikirjoituksen filmaamisesta, mutta tarinan mukaan ei halunnut varastaa vähemmän tunnetun siskonsa show'ta, ja niinpä hän ei ollut elokuvassa lainkaan mukana. Spielbergin sijaan ohjauksesta vastasi Penny Marshall, jonka kanssa Hank teki myöhemmin myös baseball-komedian Omaa luokkaansa (1992), joka oli jättihitti kotimantereellaan. Myös Big oli valtava menestys; parillakymmenellä miljoonalla dollarilla tuotettu komedia aikuisen ruumiin saavasta pikkupojasta oli Yhdysvalloissa vuoden neljänneksi katsotuin elokuva 115 miljoonan dollarin lipputuloillaan ja toi Hanksille tämän uran ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden. Suomessa se sai noin 85 000 katsojaa ja ylsi vuoden katsojatilastossa sijalle 23.

Spielbergin ja Hanksin yhteistyö jatkui John Patrick Shanleyn ohjaamalla romanttisella komedialla Joe ja tulivuori (1990), jossa Hanksin näyttelemä nuori mies saa tietää olevansa kuolemaisillaan ja sen jälkeen ottaa vastaan tarjouksen heittäytyä tulivuoreen eksoottisessa maassa, jonne matkustaessaan hän rakastuu Meg Ryanin näyttelemään tyttöön. Spielberg oli tällä kertaa vain tuottajana, ja vaikka elokuvasta ei tullut Hanksin edellisen filmin, Turnerin ja täystuhon (1989), kaltaista hittiä, Hanks ja Ryan näyttelivät yhdessä vielä Uneton Seattlessa- ja Sinulle on postia -komedioissa (1993, 1998).

Ennen Spielbergin ja Hanksin seuraavaa yhteistä elokuvaa, kumpikin ehtivät voittaa pari Oscaria ja tehdä liudan hittejä. Hanks sai Oscarit Jonathan Demmen Philadelphian (1993) ja Zemeckiksen Forrest Gumpin (1994) pääosista. Forrest Gump puolestaan oli yksi 1990-luvun suurimmista yleisömenestyksistä; Suomessa se sai yli 590 000 katsojaa ja on viimeisen 45 vuoden ajalta 10. katsotuin ulkomainen filmi. Hanksin hittiputki jatkui Ron Howardin elokuvalla Apollo 13 (1995) ja John Lasseterin animaatiolla Toy Story (1995), joiden jälkeen tähtinäyttelijä debytoi ohjaajana That Thing You Do! -musiikkikomedialla (1996). Vasta sen jälkeen Hanks ja Spielberg aloittivat ensimmäisen kunnon yhteistyönsä, Pelastakaa sotamies Ryanin (1998), jossa Hanks näytteli pääosan ja Spielberg ohjasi.

Normandian maihinnoususta ja sen jälkimainingeista kertova sotafilmi oli suuren yleisön mielestä täysosuma. Elokuva palkittiin Oscar-gaalassa viidessä eri kategoriassa, myös parhaasta ohjauksesta, ja varsinkin Yhdysvalloissa se oli sotaelokuvaksi harvinaisen hyvä yleisömenestys 45 miljoonalla katsojallaan. Suomesta katsojia löytyi yli 220 000, jolla se ylsi vuoden viidenneksi katsotuimmaksi ensi-illaksi. Toistaiseksi Pelastakaa sotamies Ryan on myös ainoa Spielbergin ohjaama elokuva, josta Hanks on ollut Oscar-ehdokkaana – ja ainoa Hanks-elokuva, josta Spielberg on ollut ehdolla.

Vuonna 2002 Hanks näytteli CIA-agenttia tositarinaan perustuvassa draamakomediassa Ota kiinni jos saat, jossa nokkelan nuoren huijarin roolissa nähtiin Leonardo DiCaprio. Ota kiinni jos saat on yhä Spielbergin ja DiCaprion ainoa yhteinen elokuva. Filmin valmistuessa Hanks ja DiCaprio olivat molemmat Hollywoodin suosituimpia näyttelijöitä, ja kun elokuvan vielä ohjasi Spielbergin kaltainen nimi, oli yleisömenestys taattu. Ota kiinni jos saat oli Yhdysvalloissa vuoden 11. katsotuin elokuva, Suomessa lähes 110 000 katsojaa riitti vuositilastossa 20. sijaan.

Hanks ja Spielberg tekivät heti pian kolmannenkin yhteisen elokuvan, Terminaalin (2004), jossa Itä-Euroopan maasta Yhdysvaltoihin saapuva sympaattinen mies saa lentokentälle päästyään kuulla, että hänen kotimaansa on vallankumouksen kourissa. Sen seurauksena hänen passinsa on mitätöity, eikä miehellä ole asiaa sen enempää lentokentän ulkopuolelle kuin takaisin lentokoneeseenkaan. Hanksin ja varsinkin Spielbergin mittapuulla Terminaali oli floppi. Suomessa elokuvan näki vain 50 000 katsojaa ja Yhdysvalloissa se oli 12 miljoonalla katsojallaan vuositilastossa vasta sijalla 35. Yhdysvaltain ulkopuolelta kertyi kuitenkin sen verran suuret määrät lipputuloja, että elokuva lienee päässyt voitolle ilman suurempia ongelmia.

Pelastakaa sotamies Ryanin vanavedessä Spielberg ja Hanks tuottivat yhdessä Taistelutoverit-televisiosarjan (2001), jonka fantastinen vastaanotto poiki lähes vuosikymmen myöhemmin The Pacific -sarjan (2010).vakoojiensilta3
20th Century Fox.

Vakoojien sillan jälkeen

Vuosien varrella Hanksin nimi on totuttu näkemään krediiteissä tuottajana myös sellaisissa elokuvissa, joissa hän ei itse ole näytellyt. Hanksin Playtone-yhtiö on yksi monista Ithacan tuottajista, ja Hanks myös näyttelee elokuvan miespääosan. Filmin naispääosasta vastaa Meg Ryan, jolle se on myös debyytti elokuvaohjaajana. William Saroyanin Ihmisiä elämän näyttämöllä -romaaniin pohjautuva elokuva sijoittuu vuoteen 1942 ja pieneen yhdysvaltalaiseen kaupunkiin, jossa 14-vuotias Homer aloittaa polkupyörälähetin tehtävät veljensä lähdettyä sotaan.

Parhaillaan festivaaleja kiertävällä Ithacalla Ryan on heti debyyttiohjausta tehdessään haukannut varsin suuren palan kakkua. Saroyanin romaani nimittäin syntyi vasta sen jälkeen, kun hän oli laatinut samasta aiheesta elokuvakäsikirjoituksen MGM:n tuottamaan samannimiseen The Human Comedy -elokuvaan (1943), josta Saroyan voitti parhaan käsikirjoituksen Oscarin. Lisäksi filmi oli ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa, Clarence Brownin ohjauksesesta sekä kuvauksen ja miespääosan kategorioissa. Elokuvan tähtenä nähtiin aikansa supersuosikki Mickey Rooney, jonka saappaisiin Ryanin elokuvassa astuu entuudestaan täysin tuntematon Alex Neustaedter. Brownin elokuvaa ei nähty Suomen elokuvateattereissa, ei edes sen jälkeenkään, kun romaani vuonna 1945 suomennettiin. Tiettävästi sitä ei ole myöskään esitetty Suomen televisiossa.

Ithaca ei kuitenkaan ole Hanksin ensimmäinen uudelleenfilmatisointi. Stan Dragotin ohjaama komedia Kohtalon kalossi (1985) oli uusintaversio ranskalaisen Yves Robertin klassikosta Pitkä vaalea mustakenkäinen (1972) ja Richard Benjaminin ohjaama, jo aiemmin mainittu Rahareikä (1986) oli filmattu jo kahdesti aiemmin, viimeksi H. C. Potterin ohjaamana Sekamelskahuvilana (1948) ja Cary Grantin tähdittämänä. Tom Mankiewiczin ohjaama Dragnet – haavi auki, kelmit kiinni (1987) puolestaan pohjautui 1950-luvun suosittuun televisiosarjaan, Nora Ephronin Sinulle on postia (1998) oli uusi versio Ernst Lubitschin rakastetusta Pikku myymälästä (1940) ja Coenin veljesten The Ladykillers (2004) puolestaan uudelleenfilmatisointi Alexander Mackendrickin erittäin korkealle arvostetusta Naisentappajat-klassikosta (1955).

Ensi vuonna Hanks nähdään A Hologram for the King -nimisessä draamassa epäonnistuneesta amerikkalaisesta liikemiehestä, joka matkaa Saudi-Arabiaan myydäkseen liikeideansa riikkaalle monarkille. Filmin on ohjannut Tom Tykwer, jonka kanssa Hanks työskenteli muutaman vuoden takaisessa scifi-filmissä Pilvikartasto (2012), jonka ohjaajina olivat myös Andy ja Lana Wachowski. Elokuva pohjautuu Dave Eggersin vielä suomentamattomaan romaaniin.

Lisäksi Hanksilta on tulossa kaksi suuren profiilin filmiä. Parhaillaan jälkituotannossa olevassa Infernossa Hanks palaa Robert Langdonin rooliin. Ron Howardin ohjaama Dan Brown -filmatisointi on jatkoa äärimmäisen hyvin menestyneelle Da Vinci -koodille (2006) ja sitä jo tuntuvasti heikommin menneelle Enkelit & demonit -filmille (2008). Kyseessä on Hanksin ja Howardin viides yhteistyö näyttelijänä ja ohjaajana. Sully puolestaan on Hanksin ja Clint Eastwoodin ensimmäinen yhteinen filmi. Hudson-jokeen pakkolaskun tehneestä kapteeni Chesley "Sully" Sullenbergeristä kertova elokuva on parhaillaan kuvausvaiheessa. Sen jälkeen Hanksilta on tulossa neljäs Toy Story -animaatio, jonka ensi-ilta koittaa vuonna 2018.

Spielberg puolestaan on jälkituotannossa seuraavan elokuvansa, The BFG:n, kanssa. Ensi vuonna teattereihin saapuva koko perheen fantasiaelokuvasta kiltin jättiläisen kanssa ystävystyvästä tytöstä. Elokuva pohjautuu Roald Dahlin (Jali ja suklaatehdas) romaaniin Iso kiltti jätti, josta on Suomessa otettu jo kuusi painosta. Spielbergin seuraavan elokuvan, Ready Player Onen, esituotanto on jo käynnissä ja ensi-iltansa se saa syyskuussa 2017. Elokuvan pohjana on Ernest Clinen samanniminen romaani, jonka suomenkielinen käännös on julkaistu saman englanninkielisen nimen alla.